Mamić dovođenjem Zajeca vratio optimizam u Dinamo

Velimir Bujanec (na slici s Bojanom Klepač Pogrmilović) uređuje TV Bujicu OTV-a

Autor:: Velimir Bujanec 6/4/2010 16:50

Citiravši legendarnog reportera Radio Zagreba Ivu Tomića, kolumnist Jutarnjeg lista specijaliziran za događaje u Dinamu i oko njega – Tomo Židak, možda je na najbolji način opisao atmosferu koja posljednjih dana vlada Maksimirom: VRATIO SE ZAJEC ZEKO, DINAMOVO MED I MLIJEKO!

Zdravko Mamić i ovoga je puta pokazao izuzetan instinkt za preživljavanje – dovođenjem Zajeca za šefa stručnog tima, vratio je optimizam i u klub, ali i među navijače ponižene posljednjim okršajima s policijom.

Nije nikakva tajna da su nakon velikog neuspjeha hrvatske nogometne reprezentacije u Austriji i ispadanja sa svjetske nogometne smotre, mnogi u HNS-u upravo Zeku htjeli vidjeti na klupi reprezentacije, smatrajući da joj jedino on može vratiti staru Blaževićevu slavu.

Na takav potez predsjednika Markovića najviše je nagovarao dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković, a nikakva tajna nije da se s Brlekovićem slagala i struka te navijači. Bilić je tada preživio zahvaljujući miješanju politike i podilaženju pojedinim marketinškim strukturama. A Zeko, skroman kakav je – to uopće nije htio komentirati pa smo tako umjesto hrvatskog Beckenbauera dobili Dinamovog Mourinha. I doista – dolazak Velimira Zajeca na Dinamovu klupu za njega je veliki kompliment, ali i nimalo laka zadaća.

Istinsku nogometnu legendu iz Maksimira su svojim ponašanjem svojedobno praktički istjerali – dotepenci. Zajec se vraća ponosno, u najtežem mogućem trenutku – blagoslovljen od navijača željnih velikih europskih utakmica, ali i istrčavanja na teren više pravih zagrebačkih dečki, kakav je uostalom bio i sam Zajec.

I dok svjetska, stručna nogometna javnost, najveće zasluge za Interovo osvajanje Lige prvaka pripisuje Jose Mourinhu – kao najboljem “igraču” milanskoga kluba – mnogi i u hrvatskoj smatraju da je, unatoč opasnosti od odlaska domaćih zvijezda iz Maksimira u inozemstvo, upravo Zajec, kao hrvatski Mourinho, trenutno najbolji Dinamov igrač i stvarni jamac za konačno prezimljavanje u Europi. Jedino je još to preostalo, jer sa Zekom prvenstvo i kup ni u usljedećoj sezoni – uopće nisu upitni.