MAMFORCE UOČI DANA OČEVA: U Hrvatskoj 95 posto očeva ne koristi roditeljski dopust

Budući da društvo očekuje da su majke s djecom, dio dopusta koji se naziva roditeljski, a koji je namijenjen i očevima, često ostaje neiskorišten

Foto: Ilustracija

Tijekom pandemije novog koronavirusa u Hrvatskoj došlo je do velikog pada broja očeva koji koriste roditeljski dopust. Godine 2019. taj je dopust koristilo 8,71 posto očeva, a 2020. i 2021. oko 4 posto očeva. Uoči Dana očeva koji se u Hrvatskoj slavi 19. ožujka, Diana Kobas Dešković, utemeljiteljica Mamforce standarda, istaknula je kako je aktualne brojke nužno mijenjati. Naime, rano uključivanje oca u brigu o djetetu izuzetno je vrijedno za djetetov razvoj.

– Istraživanja ukazuju na niz pozitivnih utjecaja koje donosi skrb očeva o novorođenčadi i maloj djeci. Oni se odnose na djetetov kognitivni, društveni i emocionalni razvoj te na stjecanje vještina važnih za snalaženje i rješavanje problema. Samostalnim preuzimanjem brige o djetetu očevi unapređuju vlastite roditeljske kompetencije, a kod djece se razvija veći osjećaj sreće, imaju više samopouzdanja i razvijenije su im socijalne vještine. Ta djeca ostvaruju i bolji školski uspjeh te se bolje nose sa stresnim situacijama – kazala je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona Code.

Hrvatsko zakonodavstvo koje trenutačno poznaje rodiljni i roditeljski dopust, uskoro će, na temelju Direktive o ravnoteži privatnog i poslovnog života Europske unije, uvesti i očinski dopust. Riječ je o dopustu koji je namijenjen isključivo očevima i koji će trajati najmanje 10 dana nakon rođenja djeteta. Rodiljni dopust završava kad dijete navrši 6 mjeseci, a nakon toga roditelji mogu koristiti roditeljski dopust. On može trajati 8 mjeseci ako ga koriste oba roditelja, a ako ga koristi samo jedan roditelj, roditeljski dopust završava nakon 6 mjeseci.

– Ako tate ne koriste svoj dio roditeljskog dopusta, njihova dva mjeseca zapravo propadaju. Iako stručnjaci iz raznih područja godinama sustavno ističu dobrobiti aktivnije uključenosti očeva u skrbi za djecu, čak 95% roditeljskog dopusta za očeve u Hrvatskoj ostaje neiskorišteno – naglašava Diana Kobas Dešković.

Iza odluke očeva da ne koriste roditeljski dopust, mnoštvo je razloga – od onih financijskih do mentaliteta okoline. Kako bi se stanje promijenilo, roditeljima je potrebna jača potpora države, poslodavaca i cijelog društva. Zbog toga je u tijeku projekt Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce koji promiče uravnoteženu roditeljsku odgovornost.