Maloljetni branitelji traže status dragovoljaca

Goran Burčul

Autor: 10/10/2012 12:48

Na Markovom trgu, ispred zgrada Vlade i Sabora, prosvjed su održali članovi udruga maloljetnih branitelja. Prosvjed je organiziran jer su maloljetni branitelji izbačeni iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

– Prosvjed maloljetnih hrvatskih branitelja organizirali smo jer se još uvijek ne nalazimo u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja. Mi tražimo izmjenu članaka 2. i 5.  Zakona. Tražimo da se članak 2. izmjeni kako bi svi maloljetni branitelji dobili status dragovoljaca, a članak 5. kako bi maloljetni branitelji dobili posebnu skupinu poput nestalih i zatočenih – kazao je Goran Burčul, predsjednik udruge Maloljetnih branitelja Zadarske županije.

Okupljeni su zatražili objašnjenje zašto su maloljetni branitelji izbačeni iz Zakona, dok se i dalje nalaze u Pravilniku o utvrđivanju oštećenja organizma.

Bučul ističe kako se u tom pravilniku nalaze zajedno s poginulim, zatočenim i nestalim braniteljima, dok su u Zakonu izbačeni iz te skupine. Navodi kako je ovo pitanje koje se tiče velikog broja građana jer je veliki broj maloljetnika sudjelovao u Domovinskom ratu.

Bučul navodi kako udruga Maloljetnih branitelja broji 900 članova, dok se procjenjuje da ih u Hrvatskoj ukupno ima 3500.