Mali bauštelci ozbiljno se pripremaju za fašničke poslove

Za najmlađe su pripremljene i sportsko-zabavne discipčine: Srakotrk je tradicionalna fašnička orijentacijska trka u organizaciji OK Japetić za koju se prijave primaju još do 27. veljače

Press materijal

Samoborom će od petka 22. veljače do utorka, 5. ožujka vladati maškare čemu se vesele odrasli, ali posebno djeca pa je za male maškare na 193. Samoborskom fašniku pripremljen niz aktivnosti za ostvarenje dječjih snova.

Glavnom fašničkom pozornicom na središnjem samoborskom trgu tijekom dva vikenda prodefilirat će oko 4 500 djece, a kostime i nastup na Fašniku mališani pripremaju mjesecima.

Naime, mnoštvo djece, roditelja, teta i učiteljica svake se godine aktivno uključuju u ovu manifestaciju i pokazuju kako mašta ne poznaje granice. U Samoborskom fašniku sudjeluju mališani iz 6 samoborskih vrtića kao i svih 5 samoborskih osnovnih škola i to s više maskiranih grupa, a u goste Samoborcima redovito dolaze i mališani iz čitave Hrvatske.

– Pripreme za Fašnik kod nas traju još od rujna, a svaka predškolska ili starija skupina ide na Fašnik. Sami izrađujemo kostime pa smo tako prijašnjih godina bili “Samoborska Venecija”, “Kad bi drveće hodalo”, “Snjegovići”, “Čarobnjaci”, “Ptice nebeske”…,  a ove smo godine “Zebrice”. Naime, čitavu godinu obrađujemo jednu temu, a ove godine to je Afrika, jer sudjelujemo u UNICEF-ovom programu “Škola za Afriku” i prikupljamo novčana sredstva za školovanje djece. Tako smo kroz priče i igru upoznavali djecu Afrike, njihove igre i običaje, pa smo se odlučili maskirati u zebrice – kaže odgajateljice u Dječjem vrtiću Grigor Vitez Ksenija Štibohar koja je zajedno s Anom Geušić pripremila brojne vrtićke generacije za sudjelovanje na Samoborskom fašniku. Iza njih je preko 30 godina radnog iskustva!
Kako pojašnjavaju, djeca sama izrađuju kostime, kroje, režu i šivaju i upravo je to jedna od najvećih vrijednosti fašničkih priprema.

Press materijal
Press materijal

– Koristimo razne materijale, pa smo tako četke za pranje boca iskoristili za izradu zebrine grive, a od vune su im djeca napravila repove i još puno toga stvori dječja mašta. Fašnik donosi svake godine puno radosti, veselja, druženja i zanimljivih događanja, a djecu učimo i o povijesti i značenju Samoborskog fašnika – dodaje odgajateljica Ana Geušić. Važan je naravno i doprinos roditelja koji se uvijek rado uključuju i pomažu oko prikupljanja materijala, miksanja glazbe za nastup i svega ostalog što je potrebno da bi njihovi mališani zasjali u punom sjaju na fašničkoj pozornici tijekom nastupa u povorci i na glavnoj pozornici.

Osim velikih dječjih povorki, dio Dječjeg fašnika su i brojni ulični zabavljači, bubnjari, žongleri, Sraka i Srakice, Klaun Ludek, predstave za djecu, dječji zborovi i mnogi drugi koji uživaju biti dio samoborskog fašničkog veselja. Sva djeca su uvijek nagrađena krafnama i sponzorskim paketima, ali i toplinom prijema svakog nastupa. Svoj svoj šareni kutak mališani će tijekom Samoborskog fašnika imati na Trgu Matice hrvatske tj. Trgu srakinih mališana, a tu je i omiljeni im luna park kod kina kao i klizalište u bivšoj vojarni. Organizirane su i mini bauštelske radionice u skladu sa sloganom ovogodišnjeg Samoborskog fašnika “Posel se deli na fašničkoj baušteli”: u sklopu Fašničkog učilišta za djecu organizirani su tečajevi za stolara, malera, rezača i krojača.

Za najmlađe su pripremljene i sportsko-zabavne discipline: Srakotrk je tradicionalna fašnička orijentacijska trka u organizaciji OK Japetić za koju se prijave primaju još do 27. veljače na e-mail  franjo.budi@zg.t-com.hr. Srakotrk će biti održan druge fašničke subote, 2. ožujka.

Tu je po prvi put Fašnički klizački triatlon na kojem Športići pripremaju ledene sportske igre za cijelu obitelj prve fašničke subote, 23. veljače na klizalištu kod Bunkera.

Shodno temi održat će se i “bauštelska” utrka “Za Sračiće vozimo bageriće” . Na poligonu će  svoje vještine upravljanja, izbjegavanja, rušenja, bušenja i gradnje – i to žmirečki pokazati djeca i roditelji.

Press materijal

Djeca i roditelji pozvani su i sudjelovati u izboru za najbolju obiteljsku masku! Vrijedi se maskirati, jer sponzori su osigurali vrijedne nagrade za najmaštovitije i najoriginalnije maske!   Ne zaboravite: “Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik”, ove godine od 22. veljače do 5. ožujka, a to se odnosi na velike i male maske.

Raspored svih  događanja na 193. Samborskom fašniku potražite na  službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik, kao i na društvenim mrežama, a za sve dodatne informacije slobodno kontaktirajte fašnički Press službu.

 

Presss materijal