Mala povijest taksiranja: Znate li kada se u Zagrebu pojavio prvi auto taksi?

“Prvi auto taksi u Zagrebu pojavljuje se na Trgu bana Josipa Jelačića 11. lipnja 1901. godine. Nakon Buickove automobilske premijere, fijakerist Tadija Bartolović naručio je automobil iz tvornice Nesselsdorf u Badenu kraj Beča, i uveo prvi auto taksi u Zagrebu”, priča je objavljena na Facebook stranici Radio Taxija Zagreb.

“Njegov automobil imao je motor od 6 KS, bio je težak 950 kilograma, a stajao je 4600 kruna. Kod pokusne vožnje, osim članova povjerenstva, sudjelovao je i gradski načelnik Adolf Mošinsky”, dodaju.

“Auto je morao voziti i u Gornji grad da se vidi može li se uspeti na brijeg. Pošto je pokusna vožnja uspjela, otvorio je Bartolović stajalište prvog autofijakera na Trgu Bana Jelačića. Cijena vožnje je bila ista kao kod fijakera. Naravno, građani su odmah nagrnuli na taj prvi auto taksi, kako bi se iz znatiželje provezli gradom u tom novom čudu tehnike”, navode.

Udruženje auto taksi prijevoznika grada Zagreba osnovano je 1924. godine. Pozivni centar se otvara 1977. godine i počinje s radom sa 160 vozila uključenih u radio mrežu.

Nakon više od trideset godina rada pozivnog centra, 2005. otvoren je novi, potpuno kompjuteriziran i jedan od najmodernijih radio-taksi centara u Europi, u koji je danas uključeno svih 1030 vozila. Novi centar omogućio je iznimnu brzinu prihvaćanja poziva i njihovo preusmjeravanje do najbližeg taksi vozila.