Lovrić poziva Tomaševića da obustavi iseljavanja iz gradskih stanova

'Tomašević nasilno iseljava hrvatske branitelje, umirovljenike i obitelji s djecom, a onima koji su bespravno u gradske stanove nudi Ugovore o zakupu', poručio je gradski zastupnik Ivica Lovrić.

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Foto: Jabuka TV

Gradski zastupnik Ivica Lovrić pozvao je gradonačelnika Tomislava Tomaševića da obustavi sve ovrhe i postupke iseljavanja iz gradskih stanova jer kako tvrdi, prvenstveno iseljava hrvatske branitelje, umirovljenike i obitelji s većim brojem male djece.

– Svjedoci smo bili iseljavanja i prije nekoliko tjedana jednog hrvatskog branitelja. Zakonom je bio u gradskom stanu, radi se o branitelju koji je ranjen u Domovinskom ratu, koji je odlikovan s nekoliko državnih odlikovanja, međutim, život ga je doveo u poziciju da nije mogao svoje obveze kao korisnik gradskog stana ispunjavati redovito i to je Tomaševiću bilo dovoljno da ga izbaci na ulicu – komentirao je gradski zastupnik Ivica Lovrić.

Ova iseljavanja su posebno apsurdna jer je gradonačelnik Tomašević 5. listopada 2023. donio odluku da će osobama koje su provalile u gradske stanove i bespravno ga koriste duže od pet godina legalizirati status i o trošku grada platiti dugove koji su nastali bespravnim korištenjem stana – smatra Lovrić.

– Radi se o socijalno, teško ugroženim skupinama naših sugrađana, obično s obiteljima s brojnom malom djecom koji su legalno s ugovorom ušli u gradske stanove i nisu možda s vremenom uspjeli rješavati sve svoje obveze prema Gradu Zagrebu. Njih se nasilno iseljava, izbacuje na ulicu, a s druge strane, provalnicima u gradske stanove, onima koji su ušli bespravno, Grad Zagreb će ponuditi Ugovor o zakupu i što je paradoksalnije, još i platiti njihove obveze temeljem tog stanovanja koje nisu platili – izjavio je gradski zastupnik.

Svi rođeni u Zagrebu, oni koji tu dugo žive i pune gradski proračun tako više nisu u prednosti za ulazak u gradske stanove.

– Recimo, vi, ja i još možda dvojica, trojica koji su se jučer prijavili u Gradu Zagrebu, možemo dati izjavu da ćemo zajedno stanovati. Ja podnesem zahtjev za dobivanjem stana i recimo, nas četvorica ćemo ga i dobiti na temelju mog zahtjeva i izjave. Dovoljno je da smo prijavljeni u Gradu Zagrebu, ja mogu biti tri godine, a svi ostali mogu biti de facto jedan dan – kazao je Lovrić.