Ljudske prijetnje živom svijetu jugoistočne Azije

Na izložbi preparata bit će izloženo krzno tigra, kože lažnog gavijala i mrežastog pitona te lubanja malajskog medvjeda

Press materijal

Egzotična zima u Zoološkom vrtu grada Zagreba ovoga je vikenda, 9. i 10. veljače, posvećena životinjskom i biljnom svijetu jugoistočne Azije.

Zbog raznolikih klimatskih uvjeta i bujne vegetacije tamo živi mnoštvo neobičnih i rijetkih životinja. Ljudi ugrožavaju njihov opstanak.

Među najugroženijim životinjama iz tog dijela svijeta su smaragdni varan, bjeloruki gibon i kineska tropruga kornjača. Životinje su to ugrožene iz niza razloga – zbog poljoprivrede im se oduzima stanište, koriste se za jelo te tradicionalnu kinesku medicinu.

Ptice pjevice iz prirode se pak otimaju kako bi postale kućni ljubimci. Među onima na rubu izumiranja je balijski čvorak. Kako bi se ptice pjevice jugoistočne Azije zaštitile, u tijeku je velika međunarodna kampanja Šuma bez pjesme. U njoj sudjeluje i Zoološki vrt grada Zagreba, pa će posjetitelje s kampanjom upoznavati i tijekom vikenda.

Press materijal

U Tropskoj kući svi će zainteresirani moći izbliza upoznati vijetnamsku mahovinastu žabu te golemog paličnjaka. Na izložbi preparata bit će izloženo krzno tigra, kože lažnog gavijala i mrežastog pitona te lubanja malajskog medvjeda.

Za male kreativce tu je radionica na kojoj će moći izrađivati narukvice od bambusa, iznimno korisne biljke u jugoistočnoj Aziji. Osim što je na jelovniku kako životinja, tako i ljudi, tamošnji stanovnici bambus koriste pri dekoriranju te gradnji kuća.

Edukativni programi Egzotične zime u Zoološkom se vrtu grada Zagreba do kraja veljače održavaju subotom i nedjeljom između 11 i 15 sati.

 

Press materijal