‘Lipanjski turnir bi trebao biti značajan za Grad’

Zdravko petrović

Autor: 7/20/2012 11:11

Jedni od najstarijih sportova na svijetu su oni konjički. Preponsko jahanje, dresurno jahanje i Eventing odnosno military ujedno su olimpijske discipline. Za ove discipline je karakteristično da je u prvom planu jahač te se njegovo ime čita kod proglašenja pobjednika. Za razliku od njih kod trkačkih disciplina najvažniji je konj. Sve ove discipline mogu se trenirati u Zagrebu gdje postoji 11 klubova.

-.-Wiki-.-Tri konjičke discipline su u programu Olimpijskih igaraKako nam je rekao Zdravko Petrović, glavni tajnik Zagrebačkog konjičkog saveza u tim klubovima trenira 100-tinjak jahača svih dobnih skupina. Posebno je ponosan na činjenicu da veliki broj djece se bavi ovim sportom.

Petrović: Postoji talentirana djeca u Zagrebu koji bi uz pravilan rad mogli ostvariti vrhunske rezultate

– Na posljednjem natjecanju koje je održano na hipodromu nastupilo je preko 50 mladih jahača što je impresivan broj – rekao je Petrović.

On ističe kako među njima i velikih talenata koji bi možda jednog dana mogli nastupiti na Olimpijadi.

– Ukoliko se te natjecatelje bude pratilo logistički mogli bi ostvariti zavidne rezultate, a možda se i plasirati na Olimpijske igre – rekao je Petrović no navodi kako je riječ o dugogodišnjem i skupom procesu.

– Za rezultati u ovom sportu morate imati dobrog konja koji nije jeftin. Nakon toga trebate imati jahača koji je predan i želi trenirati, a trenirati treba godinama da bi se nešto postiglo – rekao je Petrović te naveo kako se prema njegovoj procijeni za vrhunsku razinu treba trenirati od 16 do 20 godina.

Kako bi se postigli bolji rezultati krenulo se s organiziranjem regionalnih natjecanja. Petrović navodi kako su shvatili da se ne mogu nositi s najboljim europskim konjičkim natjecanjima te da se neće ostvariti napredak ukoliko se budu stalno osvajala 50-a mjesta.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-Jahanjem se bavi veliki broj djece– Da stvorite vrhunskog natjecatelja on mora se boriti za medalje. U Zapadno europskim zemljama jednostavno imaju puno više novaca te je teško natjecati se s njima. Zato smo pokrenuli regionalna natjecanja gdje smo konkurentni – rekao je Petrović.

‘Nekada je lipanjski turnir bio među najpopularnijima’

Velika želja konjičkog saveza je ponovno dići na višu razinu lipanjski turnir koji će iduće godine proslaviti 60-tu obljetnicu od pokretanja.

– To je nekada bio jedna od najvećih konjičkih turnira. ovdje su dolazili najbolji svjetski jahači. Zamislite njemački jahači nisu išli na turnire u Englesku ili Francusku ali su obavezno dolazili u Zagreb – rekao je Petrović i dodao kako zato žele da se ovaj turnir stavi u program priredbi od značaj za Grad Zagreb.