Lana Josipović bez greške riješila test iz matke

Ivo Josipović

Tekst:: B. A. 6/15/2010 23:13

Kći predsjednika Ive Josipovića Lana prema neslužbenim se informacijama nalazi među maturantima koji su najbolje riješili tri obvezna predmeta na državnoj maturi, matematiku, hrvatski i strani jezik, piše Večernji list.

Lana, koja je učenica zagrebačke XV. gimnazije, test iz matematke je riješila s maksimalnim brojem bodova – 60. Njezin rezultat iz hrvatskoga jezika također je među najboljima u Hrvatskoj, a tek je nijansu slabija iz stranog jezika. Ravnateljica Petnaeste gimnazije Veronika Javor nije mogla komentirati pojedinačni uspjeh učenika, jer informacije o rezultatima još pristižu u školu.

Nitko iz hrvatskog do 160 bodova

-.-Autor:-.-Lana Josipović, za razliku od svojih roditelja koji su društvenjaci, već je prije najavila da želi studirati prirodoslovne predmete, a pritom je izdvajala fiziku. Na državnom natjecanju iz fizike ove godine osvojila je treće mjesto. Zbog toga nikoga nisu začudili njezini dobri rezultati na ispitima iz državne mature.

Matematiku na višoj razini stopostotno je riješilo ukupno 39 učenika, a dio ih dolazi iz zagrebačkih gimnazija, Pete i Petnaeste. Na osnovnoj razini test iz matematike u cijelosti su riješila 33 učenika. Iz engleskog na višoj razini maksimalan broj bodova imaju tri učenika, a na osnovnoj razini njih 67. Najlošiji su rezultati iz hrvatskog jezika.

Doslovce ni jedan maturant iz hrvatskog nije uspio osvojiti mogućih 160 bodova. Cilju se približio učenik koji se uspio izboriti za 158 bodova. Slično je stanje i na osnovnoj razini hrvatskog – ondje su od također 160 mogućih bodova samo dva učenika uspjela dogurati do 154. Mnogima je, pa i ministru znanosti, obrazovanja i športa utješno što broj učenika koji su pali jedan od obveznih predmeta na državnoj maturi nije veći od broja prošlogodišnjih maturanata koji su pali školsku maturu.

-.-Vlada-.-Radovan FuchsFuchs zadovoljan maturom

– Postotak onih koji su pali ove je i prošle godine gotovo isti. Zadovoljan sam time kako je državna matura provedena, mislim da je pun pogodak i da je ispunila sva očekivanja. Sljedeće će godine sve biti jednostavnije i lakše, a neki će se nedostaci u međuvremenu ukloniti. Primjerice, polaganje ispita organizirat će se kad završi nastava – komentirao je jučer ministar Radovan Fuchs.

Iako su objavljeni preliminarni rezultati, na temelju njih mogu se raditi analize kvalitete rada pojedinih škola. Ni jedna zagrebačka gimnazija, što je mnoge začudilo, nije najbolja ni iz jednog obveznog predmeta, pa je tako splitska Treća gimnazija jača od zagrebačke Petnaeste po broju učenika s maksimalnim bodovima. Hrvatski na višoj razini najbolje je riješio učenik iz metkovićke gimnazije, a testove iz engleskog dvojica učenika iz gimnazije u Čakovcu.