Kvartovski vijećnici Odboru se žalili na Baturića

Jadranko Baturić

Autor: 7/8/2010 18:43

Trakavica oko donošenja programa malih komunalnih akcija u Novom Zagrebu zapad nikako da završi. Naime, vijećnici iz mjesnih odbora tvrde da su bili prisiljeni potpisati plan malih komunalnih akcija koje im je poslao predsjednik vijeća gradske četvrti Jadranko Baturić.

Oni su pred skupštinskim Odborom za mjesnu samoupravu izjavili da oni još u rujnu prošle godine napravili popis malih komunalnih akcija koje bi se trebali 2010. odraditi. No u ožujku ove godine na potpis, kojim su trebali dati svoju suglasnost, dobili su sasvim drugi popis malih komunalnih akcija.

Vijećnici su pred zastupnicima izjavili kako im je Baturić zaprijetio da ukoliko ne prihvate plan koje im je poslala gradska četvrte neće biti nikakvih radova u njihovom naselju.

Bog dok je bio u SDP-u

Dražen Dvorski (SDP) iz Botinca ustvrdio je kako su on tražili izgradnju kanalizacije i asfaltiranje ceste, a u planu koje im je poslala gradska četvrt nije bilo toga već se planira obnova fasade na lokalnom DVD-u.

Nezavisna vijećnica Gordana Miškulin ispričala je sličan slučaj iz Remetinca. Ondje se u male komunalne akcije uvrstila izgradnja igrališta za NK Gavran, što prema njezinim riječima nikako ne može biti prioritet. Ona je istaknula činjenicu da nitko ne pregleda izvršene radove tako da su radovi često loše odrađeni.

Baturić je u svoju obranu naveo činjenicu da služba Gradske uprave zadužena za mjesnu samoupravu već provjeravala ove optužbe te da nije pronašla nikakve nepravilnosti. Također je istaknuo činjenicu da je predloženi plan malih komunalnih akcija podržao član Vijeća gradske četvrti Rajko Zec iz SDP-a.

– Osam godina su me podržavali kao Boga, a sada kada nisam u SDP-u me stalno napadaju i blate – ustvrdio je Baturić.

On je doda da nikada prije nije bio problema s malim komunalnim akcijama u toj gradskoj četvrti te da su se one u pravilu izvršavale 100 posto.

Korolija Marinić: Preraspodjela u rebalansu je loša

Problemi s malim komunalnim akcijama traju od ožujka i imaju političku pozadinu. Naime, Baturić je bio član SDP-a, ali je izbačen iz stranke jer je na predsjedničkim izborima podržao kandidaturu Milana Bandića. Osim njega Bandića je podržalo i osam od devet članova SDP-a iz vijeća te gradske četvrti.

-.-Patrik Maček/Večernji list-.-Predsjednica Odbora Alenka Košiša Čičin-Šain (HNS) pozvala je predstavnike lokalne samouprave iz Novog Zagreba zapad da prestanu sa sitnim političkim prepucavanja i počnu surađivati. Ona je zatražili da se u buduće na sastanke Vijeća gradske četvrti pozivaju i predsjednici mjesnih odbora kako bi se poboljšala komunikacija. Baturić se složio s prijedlogom i obećao da će ih u buduće zvati.

– Od svih gradskih četvrti probleme imamo samo u Novom Zagrebu zapad – kazala je Alenka Košiša Čičin-Šain i pozvala predstavnike mjesnih odbora i vijeća gradske četvrti da surađuju.

Na sjednici odbora gradski zastupnici su raspravljali i o prijedlogu rebalansa proračuna.

Dragan Korolija Marinić (SDP) je rekao da u rebalansu preraspodjela loša. Tako je su tekuće donacije koje su planirane na nešto manje od 500 milijuna smanjene za 20 milijuna kuna, a malim komunalnim akcijama je oduzeto gotov 60 milijuna kuna.

Špicer: Što je s preostalih 300 milijuna?

– Tako je moguće da neka obitelj u rubnom djelu grada ne dobije priključak za vodu ali da dijete koji trenira  neki sport od Grada dobije trenirku ili neku drugu donaciju – kazao je Korolija Marinić dodavši da moraju postojati neki prioriteti.

S ovom konstatacijom složila se Alenka Košiša Čičin-Šain koja je kao primjer navela da je za pet milijuna kuna povećana stavka za izdvajanja za velika sportska natjecanja dok se za javne potrebe u sportu smanjuju izdvajanja za 12 milijuna kuna.

Dan Špicer (SDP) podsjetio je na činjenicu da je prošle godine bio odrađeno komunalnih radova za 800 milijuna kuna više od planiranog, a da se ovim rebalansom planira platiti 495 milijuna kuna. Njega je zanimalo što se dogodilo s preostalih 300 milijuna.

Vjera Salopek, zamjenica pročelnika za financije kazala je kako to nepokriveni gubitak koji će se platili  2011. i 2012.