Kutlić HDZ-u: Zborove građana mogu sazvati samo ja

Autor: Gorana Banjeglav 2/17/2014 15:28

Vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad izglasalo je plan malih komunalnih akcija, u kojemu se vraćaju onome što male komunalne akcije zapravo jesu – cestama, pločnicima, zelenim površinama i igralištima. U planu se ističu dvije veće investicije.

– Asfaltiranje Oreškovićeve od Horvatove do Lidla, stanovnici Klare znaju koliko je ona propala. Možda sljedeće godine u Plan malih komunalnih akcija dođe i nogostup, no ove godine prvenstveno idemo riješiti cestu. To je investicija od 900.000 kuna, to nam je jedan od većih projekata. Drugi je u Trnskom uređenje igrališta – rekao je Goran Kutlić, predsjednik VGČ Novi Zagreb-zapad.

S obzirom da su dva najveća projekta u urbanijim dijelovima gradske četvrti, oporbeni zastupnici u Vijeću prigovorili su da su u Planu zapostavljene rubni dijelovi. Kutlić ističe da to nije istina, jer će se u Hrvatskom Leskovcu i Ježdovcu raditi na izgradnji vodovoda i kanalizacije, pa nema smisla da se prije toga asfaltiraju ulice. Jedina iznimka je nogostup u Bedekovoj ulici u Hrvatskom Leskovcu, gdje je upitna sigurnost pješaka. Nakon što se izgradi mreža vodoopskrbe i odvodnje, u ta naselja će se ulagati više.

– Mene je isto sramota zbog izjave kolege Fiolića da je netko manje vrijedan zato što je u urbanijem dijelu naspram onih iz ruralnog dijela. Ti isti ljudi ulažu i dalje novac u komunalne pričuve za održavanje grada Zagreba. Netko bi iz urbanijeg dijela mogao reći: ja imam vodoopskrbu i odvodnju i ne zanima me što je netko dalje nema – dodao je.

Oporbeni zastupnici najavili su kako će u svakom kvartu sazvati zborove građana kako bi stanovnici donijeli odluku o raspodjeli sredstava. Kutlić im odgovara da je kasno za to.

– Moje mišljenje je da bi bilo bolje da su sazvali zborove građana prije nego su donosili prioritete malih komunalnih akcija, pogotovo što HDZ s koalicijskim partnerima drži 12 vijeća Mjesnih odbora, što znači da je Plan malih komunalnih akcija u dobrom dijelu plan HDZ-a, ne samo SDP-a. Druga stvar, ne sazivaju oni zborove građana, njih saziva predsjednik Vijeća četvrti – rekao je Kutlić.

Možda je ovo dobra pouka za sljedeću godinu, kada bi odluku o projektima iz Plana malih komunalnih akcija mogli donositi sami građani.