Kroz nove programe do zadovoljnijeg pacijenta

Autor: Mateja Vukmirović 12/1/2014 12:50

Psihijatrijska bolnica ‘Sveti Ivan’ predstavila je sedam novih suvremenih programa integrativne psihijatrije sa ciljem prevencije, liječenja i rehabilitacije psihičkih bolesnika. Programi su rezultat predanog rada tima Psihijatrijske bolnice ‘Sveti Ivan’ koji broji 340 zaposlenika.

– Osim ovih prekrasnih novih zgrada bolnice i još ljepšeg vrta, Psihijatrijsku bolnicu ‘Sveti Ivan’ čini jedan vrlo hrabar, mlad i moderan tim kojeg čini 340 zaposlenika od čega 34 psihijatra i 114 medicinskih sestara – rekao je ravnatelj Psihijatrijske bolnice ‘Sveti Ivan’ Igor Filipčić.

Ovaj visoko educirani medicinski kadar svakodnevno brine o 654 bolesnika koji su smješteni u 550 postelja. Upravo su njima i svim ugroženim skupinama psihičkih bolesnika namijenjeni novi programi prevencije, liječenja i rehabilitacije. Ono što programe čini drugačijima je njihova usmjerenost pacijentu – pojedincu, provedba u dnevnim bolnicama, kraće i brže bolničko liječenje te smanjenje troškova. Novim programima podršku je dalo Ministarstvo zdravlja.

– Kad smo dobili vaš poziv i kad smo vidjeli o kakvim programima se radi, Ministarstvo zdravlja nije imalo dvojbe da da podršku provedbi tih programa integrativne psihijatrije – kazao je predstavnik Ministarstva zdravlja Tomislav Đidara. Veliku potporu radu bolnice ‘Sveti Ivan’ daje grad Zagreb koji im je uredio dva nova odjela.

– Smjernice za unaprjeđenje postojećih i razvoj novih načina zaštite mentalnog zdravlja definirane su važećim racionalnim i strateškim nacionalnim i gradskim programima. U tom je kontekstu velik prostor za djelovanje povjeren javno-zdravstvenom sustavu koji ima formirane stručnjake i timove koji se godinama bave liječenjem i prevencijom što uključuje i brigu o mentalnom zdravlju. Ne zanemarujemo pritom poslove liječenja i prevencije koje psihijatrijska bolnica ‘Sveti Ivan’ primarno obavlja – rekla je zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Sandra Švaljek koja je čestitala ravnatelju i svim djelatnicima bolnice što su pokretanjem ovih sedam novih programa dodatno iskoristili postojeće kapacitete za unaprjeđenje života oboljelih i njihovih obitelji.

Predstavljen je i program dnevnog kluba ‘Zajedno’ koji je također namijenjen svim psihičkim bolesnicima grada Zagreba i šire. On djeluje kroz razne likovne, dramske, sportske i wellness radionice te od ove godine surađuje s muzičkom i likovnom akademijom