Kraljević: Poštivat ćemo odluku o zabrani gradnje

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta

Autor: Sanjin ŠpanovićAutor:: Stjepan Marković 3/22/2010 17:03

Goran Rusmir-.--.-Gradska skupština je najavila izmjenu GUP-a i zabranu gradnje podzeme garaže ispod HNKZagrebparking odustaje od gradnje podzemne garaže ispod HNK te se okreće projektu garaže ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj ulici. Kako doznajemo Zagrebparking odustao je pribavljanja lokacijske dozvole za garažu ispod HNK budući da je Gradska skupština najavila izmjenu GUP-a kojim će se njezina izgradnja zabraniti.

Naime, u zaključcima koji su usvojeni na tematskoj sjednici koja je održana u prošli četvrtak 18. ožujka navodi se da će se tražiti zabrana izgradnje javnih garaža  središnjem dijelu Donjeg Grada i Gornjem Gradu. Zastupnici zapravo traže povratak na GUP i pravila gradnje iz 2003.

Do sada je za izgradnju garaže ispod HNK koja je trebala imati 600 mjesta potrošeno četiri milijuna kuna. Direktor Zagrebparkinga Mate Kraljević tvrdi da je on legalist i radi po nalozima koje dobiva.

– Mi ćemo poštivati sve službene odluke. Tako je bilo i prije i tako će biti i sada. Kada dobijemo službenu obavijest da je izgradnja zabranjena mi ćemo ju poštivati. Ista kao što smo poštivali odluku nadležnih tijela koji su od nas tražili da gradimo podzemnu garažu ispod HNK – kazao je Kraljević.

-.-Photo: Renato Brandjolica/PIXSELL-.-Mate Kraljević, direktor ZagrebparkingaGradski zastupnici zadovoljni su tom odlukom. Oni tvrde da sada treba zaustaviti sve loše projekte poput te garaže za koju kažu da nije dobro prometno rješenje. Također ističu da se time snažno utječe na spomeničku jezgru.

– Neke loše odluke donesene u prethodnom razdoblju više ne možemo ispraviti, no postoje stvari na koje još možemo utjecati. Stoga tu gradnju, kao i ostale neracionalne projekte, zasigurno nećemo dopustiti – rekao nam je jedan gradski zastupnik.

Kraljević je napomenuo da su za izgradnju garaže osigurana sredstva pa sada treba vidjeti za što će se taj novac sada potrošiti. Jedna od mogućnosti je da se novac vrati u gradski proračun ne bi li se pokrpale rupe ali moguće je da se novac preusmjeri u izgradnju podzemne garaže koja se nalazi u neposrednoj blizini. Naime, riječ je o planiranoj podzemnoj garaži ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj.

Ova garaža imala bi tri etaže od kojih bi one na –3 i –2 bile parkiralište dok bi na –1 bio trgovački centar i sportska dvorana za učenike obližnjih škola. Za nju su ishođene lokacijska i građevinska dozvola.

Ovaj projekt je planiran kao javno-privatno partnerstvo te se namjerava raspisati međunarodni natječaj o koncesiji na 20 godina. Ovim kompleksom bi upravljao investitor ali cijene bi bile usklađene s ostalim javnim garažama ističe Kraljević. On je rekao da su njihove analize pokazale da bi investitor uloženo mogao otplatiti za 12 godina.