Kralj Bela IV dobiva park na Gornjem gradu

Javno prometna površina između kule Lotrščak i zgrade Državnog hidrometeorološkog koja će biti imenovana Parkom Bele IV

Autor: 4/3/2012 12:27

Hrvatsko-ugarski kralj Bela IV, koji je dao Zagrebu povelju Zlatnu bulu čime je postao slobodni kraljevski grad, te time udario temelje razvoja građanskog Zagreba, ove godine bi trebao dobiti svoj park. Kako nam je rekao Marin Knezović, predsjednik skupštinskog Odbora za imenovanje naselja ulica i trgova, na sjednici u četvrtak će se razmatrati prijedlog da se po ovom kralju imenuje park na Gornjem gradu.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Marin Knezović iz SDP-aKnezović ističe da je veza više nego simbolična jer će taj srednjovjekovni vladar odbiti javnu površinu pored jedne od najpoznatijih srednjovjekovnih građevina u Zagrebu. Riječ je o kuli Lotrščak. Park Bele IV bi tako trebao biti smješten između kule Lotrščak i zgrade Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda.

Prije 770 godina Bela IV dodijelio Zlatnu bulu Zagrebu

– Čak 770 godina od dodjele Zlatne bule, grad Zagreb odužit će se Beli IV i imenovati jednu javnoprometnu površinu po tom vladaru – rekao je Knezović.

Pored Bele IV, svoje javne površine u Zagrebu trebali bi još dobiti Knez Zdeslav i Franjo Buntak. Ovi prijedlozi naći će se na sjednici Odbora u četvrtak. Ukoliko ostali članovi Odbora podrže ove prijedloge, oni će biti proslijeđeni na Gradsku skupštinu koja u konačnici donosi odluku o imenovanjima.