Kod Vrbovca rade zečje nasipe i postavljaju vreće

Autor: Sarah Srdar 2/19/2014 18:45

Novi vodni val iz Slovenije bi u Hrvatsku trebao stići u četvrtak. Na ruku nam ne idu ni vremenske prognoze koje najavljuju još oborina. Upravo zbog toga u Poljanskom Lugu kod Vrbovca cijeli se dan vrše pripreme na spojnom kanalu kako bi se spriječila moguća nova šteta.

– Preventivno zatvaramo jedan dio lijevog nasipa na spojnom kanalu jer je prošlog tjedna došlo do odrona. Sada postavljamo zečje nasipe i vreće s pijeskom – otkrio nam je Jadranko Kereković, voditelj ispostave Hrvatskih voda Dugo Selo.

Djelatnicima Vodoprivrede pomažu i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava s vrbovečkog područja.

– Iz Vodoprivrede Dugo Selo je jutros oko 9.30 sati stigao poziv da treba ići sanirati puknuće na nasipu. Ovdje je 15-ak djelatnika Vodoprivrede i nas 20, tako da se nadam da ćemo danas stići sve napraviti. Materijala imamo dovoljno, a Grad Vrbovec nam je osigurao hranu i piće – dodao je Dubravko Heršak, predsjednik DVD-a Poljanski Lug.

Naime, zbog visokog vodostaja u Poljanskom Lugu došlo je do prelijevanja vode uslijed čega je oštećen nasip.

Građani mogu do 28. veljače prijaviti štetu

– Nije ništa kritično, ni alarmantno, riječ je o preventivnim mjerama. Do sad je bilo nešto štete na poljoprivrednim kulturama zbog ovog oštećenja, ali ne značajnih, no ako se ne sanira nasip, moglo bi ih biti – objasnio je predsjednik Mjesnog odbora Poljanski lug Jerko Boban.

Spojni kanal obišao je i Stjepan Grošanić, zamjenik vrbovečkog gradonačelnika Vladimira Bregovića.

– Situacija je trenutno dobra, no očekujemo veći vodni val pa se nasipi učvršćuju kako ne bi došlo do prelijevanja vode u selo – rekao je Grošanić.

Za ovaj dio Zagrebačka županija je zbog prošlotjednih poplava proglasila elemenarnu nepogodu, pa stanovnici već mogu prijaviti štetu.

– Od danas, 19. veljače, građani Vrbovca mogu prijaviti štetu u Gradskoj upravi u sobama 33 i 35 gdje će upisati sve o nastaloj šteti. To mogu učiniti do 28. veljače – zaključuje Grošanić.

Komisija za procjenu šteta još uvijek nije izašla na teren, već će to učiniti kada građani naprave prijave, a onda će se znati i novčane posljedice ove elementarne nepogode.