Koalicija Za premijera započela izbornu kampanju idejama o školstvu

Kurikularna reforma

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 8/17/2016 14:44

Obrazovna politika jedna je od najbitnijih politika u Republici Hrvatskoj, a građani su pokazali interes za nju okupivši se u lipnju na skupu od 40 000 sudionika. Upravo stoga, Koalicija za premijera, svoju je izbornu kampanju započela predstavljanjem Kurikularne reforme. Navode da su bitne promjene, ali i dijalog između svih strana. 

  – Zapravo je to jedan dokument koji postoji i koji se treba doraditi da bi on bio dovoljno dobar. Ja i dalje tvrdim da je ovdje bilo toliko stvari koje bi mogle imati katastrofalne posljedice za budućnost učenika ako se ne promjene. Dakle, bit je samo u tome da se mi razumijemo, da razgovaramo i da se dogovorimo što moramo mijenjati – istaknula je Gordana Rusak, saborska zastupnica. 

 Zauzimaju se za vraćanje djetinjstva djeci i prestanak eksperimentiranja s obrazovanjem. 

 – Kada govorimo o usklađenosti hrvatskog obrazovnog sustava sa potrebama tržišta rada, potrebama gospodarstva, mislim da zaboravljamo jedan drugi jednako važan segment, a to je ravnoteža između prijeko potrebne praktične nastave i činjenice da govorimo o djeci – navodi Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

OTVORENA VRATA GRAĐANIMA ZA POKUSE

Izborna lista želi pokazati kako je u učenju moguće i uživati kroz jednostavne pokuse. Članovi stranaka su izvodili kemijske pokuse koje će kroz više dana moći pogledati svi znatiželjni građani.  

 – Sada smo došli do toga da stari kurikulum i nije bio toliko loš, a mi uvijek možemo osmišljavati nove pokuse. Ovo je jedan od starih pokusa jer su ove činjenice već odavno poznate, ali mi ćemo se ovdje poigrati i sa DNA. Znači pokazivat ćemo i genetiku, što je nešto novije. Ja sam ovdje krenula od jednostavnih pokusa, ali oni mogu biti i složeniji, a opet ne previše skupi – ističe Rusakova. 

Građani će tako moći vidjeti kako skuhati jaje bez zagrijavanja, biljke koje grizu i još mnogo toga. Znanja koja učenici stječu danas, predstavljaju temelje za buduća zanimanja i tehnologije.