Književnost kao oblik borbe protiv AIDS-a

Hervé Guibert poznati je kultni francuski pisac osamdesetih

Autor: Maja Gujinović 11/30/2009 12:47

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Queer Zagreb organizira u kinu Europa, u srijedu 2. prosinca, promociju knjige Citomegalovirus“, poznatog francuskog autora Hervéa Guiberta. Na predstavljanju knjige govorit će Gordan Bosanac, jedan od urednika knjige, Yuri Afanasiev, Stalni predstavnik UNDP-a u Republici Hrvatskoj, Stéphane Ré, direktor Francuskog instituta i Zlatko Wurzberg, prevoditelj knjige. Nakon predstavljanja bit će prikazan film „Prije nego zaboravim“ značajnog francuskog redatelja i glumca Jacquesa Nolota.

Citomegalovirus (Bolnički dnevnik), u izdanju Queer Zagreba, predstavlja Guibertova intimna opažanja tijekom tri tjedna boravka u bolnici. Svojim bolničkim dnevnikom on se suočava sa svojim strahovima o AIDS-u i citomegalovirusu zbog kojeg mu prijeti sljepilo. Kroz iskušenje bolesti autor se oslanja na svoje ljudsko dostojanstvo odbijajući da ga se tretira kao objekt studije ili suosjećanja. Guibert je u konačnici 1991. godine i preminuo od AIDS-a.

Pisanje – proces očuvanja ljudskosti

Središnju važnost, uz temu, drži i stil pisanja – minuciozno bilježenje iskustava kao proces očuvanja vlastite ljudskosti, što postaje ključ za razumijevanje ovog djela. Citomegalovirus prvi je put objavljen nakon autorove smrti, a izdanje Queer Zagreba prvi je prijevod na hrvatski jezik te će sigurno naići na zanimanje ljubitelja djela ovog autora, ali i francuske književnosti uopće.

Queer Zagreb izdat će tijekom 2010. godine još tri naslova istog autora: Mes Parents, Le Protocole compassionnel, Le Mausolee des amants.