Kekin: Maknula bih mural Bobana i milicajaca. Miletić: Neka Bobana na zidu škole

Miletić se osvrnuo na izjave Kekin

Foto: Marin Miletić/Privatni album

Saborska zastupnica Nove ljevice Ivana Kekin gostovala je u N1 Studiju uživo, gdje je komentirala brisanje murala na jednoj zagrebačkoj trafostanici.

Tom je prilikom izrazila zadovoljstvo brisanjem murala budući da je riječ o, kako kaže, “osuđenom ratnom zločincu Praljku”, a kasnije se osvrnula i na mural Zvonimira Bobana, koji je posvećen legendarnoj utakmici Dinamo-Crvena Zvezda iz 1990. godine na kojoj je hrvatski nogometaš udario policajca.

– Mislim da nije primjereno da nasilje bude pored škola. Ja, osobno, bih maknula i Bobanov grafit jer ne vidim potrebu da nešto nasilno stoji pored škole – rekla je Kekin.

Na to se danas na svojem Facebook profilu osvnuo saborski zastupnik Marin Miletić, za kojega Bobanov udarac na muralu simbolički prikazuje “početak obrane Domovine”, što je završilo “davanjem života tisuća naših najvećih sinova i kćeri Domovine”.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

– Ivana Kekin (Možemo) je u gostovanju na N1 televiziji izjavila kako bi izbrisala legendarni mural na kojem Boban udara milicajca jer je to, po Ivani Kekin, nasilna slika i da nije za zid osnovne škole.

Ja sam navijač Rijeke. I znam da su momci iz Armade, Torce, Boysa, Kohorte PRVI stali na branik Domovine. S tribine na prve linije u borbi za slobodu.

Ajmo mlađim generacijama objasniti da znaju što se dogodilo: Dinamo je ugostio Crvenu zvezdu na Maksimiru dan nakon prvih višestranačkih izbora. Raspadala se Jugoslavija, a događaji s Maksimira najavili su Domovinski rat.

“Taj čin je nagovijestio borbu našeg naroda za slobodu” 


Delije su provalili na južnu tribinu, a milicija je tukla Boyse. I tada je Zvonimir Boban nogom udario milicajca u obrani navijača Dinama. Bobanov udarac je bio obrambeni udarac kojim je htio zaštiti mladića od režimskog pendreka. Tako da je taj čin nagovijestio borbu našeg naroda za slobodu.

Za Možemo i njihovu zastupnicu Kekin je vjerojatno i David nasilan jer je praćkom pogodio tiranina Golijata. Nadam se da takvima nisu nasilni i heroji koji su branili naše kuće, ulice, naše gradove i obitelji u Domovinskom ratu.

Ja mislim da našu djecu ne smijemo skrivati od istine. Tako i od istine Domovinskog obrambenog rata. I dobro je da je taj mural baš na zidu osnovne škole.

Bobanovim udarcem je simbolički započela obrana Domovine, a završila je davanjem života tisuća naših najvećih sinova i kćeri Domovine. Mi koji odgajamo djecu znamo: nije naše sačuvati djecu ispod nekog balona fejk zaštite i osakatiti hrabrost naše mladosti. Mi djecu učimo da su mir i sloboda naše najveće vrijednosti, ali isto tako učimo ih da se moraju oduprijeti tlačitelju.

“Zagreb ima svoje čuvare”


Zato neka Bobana na zidu škole.
A ako Možemo krene i u ovu akciju brisanja murala – svaki grad ima svoje čuvare – Zagreb ima Boyse. A Boysi imaju i dovoljno hrabrosti i dovoljno farbe. – napisao je Miletić.