Jučer su se u cijeloj Hrvatskoj vijorile šarene zastave. Evo zašto

Prijatelji životinja obilježili su Svjetski dan veganstva

Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja

Prijatelji životinja jučer su, 1. 11., diljem Lijepe naše obilježili Svjetski dan veganstva. Povodom toga dana postavili su 18 veganskih zastava u Zagrebu i njih još 39 u Opatiji, Makarskoj, Puli, Samoboru, Čakovcu i Krapini kako bi sve podsjetili na suosjećanje i održivost, što je glavna poruka boja veganske zastave.

– Zelena boja predstavlja kopnene životinje, plava vodene i zračne, dok je bijela simbol jedinstva. Slovo V početno je slovo riječi ‘vegan’, a obrnuta piramida simbol je sposobnosti svakog pojedinca da učini globalne pozitivne promjene – ovako su opisali iz udruge otkuda dolazi izgled veganske zastave.

Osim vijorenja zastava, veganske boje osvijetlile su Meštrovićev paviljon i fontane ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke.

Građane častili veganskim kolačima

Ni kiša ih nije zaustavila u obilježavanju Svjetskog dana veganstva. Neumorno su častili građane veganskim kolačima i ukazivali na važnost veganske prehrane. Uz veganske kuharice, svi su prolaznici na na zagrebačom Trgu bana Jelačića mogli dobiti korisne informacije o svim prednostima veganske hrane i savjete kako učiniti prvi korak prema zdravijoj i održivijoj prehrani.

Veganski pokret u stalnom porastu

Svjetski dan veganstva obilježava se diljem svijeta 1. studenoga. Utemeljen je 1994. godine kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama i promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti biljne prehrane. Danas je veganski pokret u stalnom porastu i postaje nužan za opstanak na planetu.

Veganstvo je važno za zaustavljanje:
– klimatskih promjena i zagađenja okoliša, odnosno za stvaranje čistoga tla, vode i zraka
– gladi u svijetu i nemilosrdnog trošenja pitke vode i obradivih površina, odnosno za stvaranje održivosti za ovu i buduće generacije
– nastanka novih pandemija, odnosno za miroljubivu poljoprivredu bez neprirodnih praksi
– izumiranja vrsta i sječe prašuma, odnosno za stabilizaciju bioraznolikosti
– pogibelji od bolesti srca i krvnih žila te drugih bolesti današnjice, odnosno za povratak prirodnoj biljnoj prehrani koja daje vitalnost i dugovječnost
– patnje i smrti milijarda životinja koje pate u uzgoju i klaonicama, odnosno za stvaranje suosjećajnog odnosa prema svim bićima.