JOHN MALKOVICH U ZAGREBU: Veliko ime svjetske filmske umjetnosti otvara koncertnu sezonu u Lisinskom

Koncertnu sezonu "Lisinski subotom" otvorit će program pod nazivom "Lisinski preko duge". U njemu će sudjelovati poznata imena svjetske glazbene i glumačke scene. Najiščekivaniji među njima je John Malkovich, koji je zagrebačkoj publici pripremio pravu glazbeno-scensku poslasticu

Službeno je započela 45. sezona ciklusa “Lisinski subotom”, jedinog koncertnog programa u Hrvatskoj koji okuplja najpoznatije orkestre, istaknute dirigente, te renomirana imena domaće i svjetske glazbene scene.

– U sezoni pred nama će biti 14 koncerata. Nastupit će pet velikih orkestara, četiri komorna sastava, dva recitala, predstavit ćemo svečanost zborskog pjevanja. Na šest različitih instrumenata glazbu će svirati 15 velikih svjetskih i hrvatskih virtuoza – istaknuo je Dražen Siriščević, ravnatelj KD Vatroslav Lisinski.

Jedan od njih je rođeni Zagrepčanin Radovan Vlatković, koji će ovoga puta nastupiti s Varaždinskim komornim orkestrom. Melodija njegova roga sigurno će zadovoljiti i one najzahtjevnije glazbene apetite.

– Zadnjih desetak godina se bavim se bavim jednim ciklusom snimanja djela hrvatskih kompozitora. Publici ću predstaviti jedno kratko djelo pisano za rog. Atraktivno je, vedrog je karaktera, čine ga kratki stavci. Kombinirat ću ga s djelom koje je jako popularno, a to je Mozartov koncert za rog u S- duru – dodao je Vlatković.

Neupitna je i popularnost kazališnog i filmskog glumca Johna Malkovicha, kojemu je ovo prvi put da gostuje u Zagrebu. Naša domovina nije mu strana, a kroz ovaj koncertni program publika će imati priliku upoznati neke njegove skrivene talente.

– Sretan sam što sam ovdje i što vam mogu predstaviti djelo koje sam razvio s jednom ruskom pijanisticom prije tri godine. Sada ga izvodim s odličnom pijanisticom Anastasyom Terenkovom. To je koncert za piano i orkestar koje sam prilagodio djelu pod nazivom “Izvještaj o slijepima”. Kada govorimo o tom naslovu, mislim da je ta premisa ispravna. Ono što je pisac htio reći jest da slijepci vode ovaj svijet. No, ne radi se nužno o slijepcima na koje mi odmah pomislimo. Taj tekst se odnosi na mnoge stvari u današnjem svijetu i može se primijeniti na puno njih. To je jedna vrlo snažna metafora koja se odnosi na cijelu svjetsku kulturu, pogotovo popularnu kulturu – izjavio je Malkovich.

Cjelokupni program, kao i prethodnih godina, odvija se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a prema svemu sudeći, očekuje nas bogata kulturna jesen, gdje će svatko moći pronaći nešto po svom glazbenom ukusu.