Je li vrijeme za taksi za žene sa ženom taksistom?

Alen Ostojić (HSLS)

Autor: S.S. 9/23/2014 9:58

Autotaksi služba u Gradu Zagrebu djeluje više od 110 godina. Iz osobnog iskustva, osim jednog incidenta s taksi vozačem prije sedam godina, imam pozitivan stav prema taksi prijevozu kao dijelu javnog prijevoza u Gradu Zagrebu. Na zagrebačkim cestama primjećujem da postojeći i novi autotaksi prijevoznici uslugu pružaju modernim i sigurnijim vozilima. Liberalizacija autotaksi prijevoza podigla je razinu kvalitete funkcioniranja autotaksi prijevoza u Zagrebu.

Broj turista koji posjećuju Zagreb iz mjeseca u mjesec raste. Turisti sa sobom donose i naviku korištenja taksi vozila. Od Turističke zajednice Grada Zagreba dobio sam odgovor da je 87 posto hotelskih gostiju koristilo neko prijevozno sredstvo tijekom boravka u Zagrebu. Pritom je gotovo svaki drugi turist, odnosno 49 posto, koristio uslugu taksi prijevoza, a 41 posto usluge javnog prijevoza. Korištenje taksi prijevoza najpopularnije je među hotelskim gostima iz Velike Britanije, Francuske, Japana i SAD-a. Prema istraživanju TOMAS o stavovima i potrošnji turista i posjetitelja Zagreba koje se provodi za potrebe Turističke zajednice Grada Zagreba, kontinuirano od 1998. godine, osobna sigurnost, gostoljubivost stanovnika te ljubaznost osoblja javnih službi visoko su ocijenjeni elementi ponude.

Unatoč naprijed iznesenim stavovima i činjenicama, jedna mlada djevojka nedavno se potužila da je ‘u sred bijela dana’ doživjela neugodnost vozeći se u taksiju. Dok je sjedila na prednjem sjedalu, taksist ju je propitkivao o privatnom životu, njenom slobodnom vremenu, fakultetu koji pohađa, mjestima izlaska, vrsti kupaćeg kostima kojeg nosi. Pozvao ju je na vikend u Opatiju. Iako smrtno uplašena, samo domišljatošću i mudroj komunikaciji, djevojka je ‘pristala na ponovni čvenk’ s 45-godišnjim taksistom. Tek nakon pristanka on ju je ostavio na lokaciji koju je djevojka izgovorila, hineći da je to prava lokacija koju treba. Nije zapamtila ni marku vozila, ni broj taksija, ništa. Bila je sretna da je živa napustila taksi.

Za svakog putnika, poglavito ženskog, putovanje taksi vozilom pretpostavlja idealan način prijevoza koji sadrži komponente sigurnosti, udobnosti, ugodnosti, brzine i slično. Nažalost, za vrijeme pisanja ove kolumne nisam došao u posjed statistika kaznenih djela i prekršaja u taksi vozilima naspram putnika u Zagrebu, ali imam neke statističke pokazatelje koji označavaju negativne aspekte vožnje taxi vozilom u svjetskim metropolama. U gradu Londonu mjesečno najmanje 10 ženskih putnika prijavi neki oblik seksualnog zlostavljanja dok koriste taksi prijevoz.

Nemam namjeru otvarati raspravu oko pitanja spolne diskriminacije, ali kada je riječ o osjećaju sigurnosti žena prilikom vožnje u taksiju poglavito noću, uvjeren sam da bi on mogao biti cjelovit ukoliko bi u javnom prijevozu uveli novu uslugu: Taksi za žene, u kojima su vozači također žene.

New York sa Zagrebom možemo usporediti samo sa malim brojem ženskih vozača taksi vozila. Od ukupno 46.000 vozača taksija u New Yorku, samo je 170 žena vozača. U New Yorku upravo traje zanimljiva rasprava o uvođenju nove usluge: taksi za žene sa ženskim vozačem. Pobornici ove inicijative ističu da će se u takvom taksiju žene osjećati ugodnije i sigurnije. Istovremeno, smatraju da će ova usluga potaknuti veći broj žena da se bavi zanimanjem taxi vozača. Protivnici inicijative u fokus stavljaju problem spolne diskriminacije.

Danas, u Zagrebu prometuje 30 autotaksi poduzeća i 987 obrtnika sa 1.343 taksi vozača. Samo šest od njih su žene. Je li možda i u Zagrebu vrijeme za taksi samo za žene s ženom za upravljačem?

Na kraju. Sigurnost u vožnji taksi vozilom nije samo briga putnika. Briga je to i vozača, autotaksi poduzeća, udruženja autotaksi prijevoznika, gradske uprave i samog gradonačelnika. Kako bi podigli razinu svjesnosti kod taksi vozača da na prvo mjesto trebaju stavljati sigurnost u vožnji te nadalje poticali njihovu ljubaznost naspram putnika, predlažem gradonačelniku Milanu Bandiću da u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Zagreba i udruženjima autotaksi prijevoznika jednom godišnje izaberemo ‘Najboljeg autotaksi vozača Grada Zagreba’.