Je li Gradska plinara krava muzara?

Stara je priča kako je direktor Gradske plinare Zagreb Miroslav Živko podnio ostavku, a mnogi smatraju kako je razlog tome kredit od 1,8 milijardi koji je Živko odbio odobriti. No, to nisu jedini krediti koje je Gradska plinara povukla kako bi izvukla kraj s krajem, stoga niti ne čudi što ju potpredsjednica Stranke Bandić Milan 365, naziva kravom muzarom.

“Radi se o tome da se sredstva iz Zagrebačke plinare izvlače i usmjeravaju prema Holdingu, dok je Zagrebačka  plinara regulirana djelatnost. HERA točno propisuje za što plinara može trošiti svoje prihode. Posudba novaca nije jedna od odobrenih djelatnosti. Zagrebačka plinara nije banka koja će svoje novce plasirati na tržište i u tome leži problem”, napominje Rusak.

Krajnji rok za prvu pozajmincu bio je 1.11. prošle godine, a za drugi- kolovoz ove godine. No niti jedan od ta dva kredita još uvijek nije vraćen.


Predstavljen je i novi proračun Grada Zagreba, a Rusak smatra kako je trenutna vlast jaka na riječima samo kada su u pitanju aktivistički istupi i transparentnost.

“Da, traženi su podatci o kreditima, tražena je dokumentacija na uvid, međutim odgovor iz Holdinga je bio negirajuć. Ne žele pružiti te informacije. Zbog čega ne žele ukoliko gradska vlast radi sve transparentno i ako je sve u zakonskim okvirima?” Pita se zastupnica. 

Nakon održane skupštine, oporba je sigurna u jedno. Tomislava Tomašević spreman je na ulaganja u projekte, no ne želi srljati i predlagati nove ideje već se drži onih starih dobro razvijenih planova pokojnog Milana Bandića.