Jaska dobila novac za obnovu dvorca Erdoedy

Jaskanski godišnjak

Autor:: T.M. 6/9/2011 14:58

Grad Jastrebarsko kao vodeći partner na projektu ‘Probuđena povijesna baština’ dobio je pozitivan odgovor na natječaju IPA-e i s partnerima iz EU fondova dobiva 1,25 milijuna eura za izradu studije i obnovu povijesnih kulturnih dobara.

Grad Jastrebarsko je u sklopu projekta za financiranje iz IPA-e kandidirao izradu projektne dokumentacije za obnovu dvorca Erdoedy u Jastrebarskom kao i obnovu zgrade Žitnice uz dvorac, te dio Perivoja uz samu Žitnicu. Na natječaj IPA: Program prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska koji je zatvoren 30. lipnja 2010. Grad Jastrebarsko s partnerskim općinama Črnomelj, Metlika, Klinča Sela, Pisarovina i Župa Pisarovinska Jamnica prijavili su projekt Probuđena povijesna baština .

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 1.500.000 eura

Baza za okupljanje partera na projektu bila je kulturna baština vezana uz vlasteline Erdoedy. Činjenica je da su Erdoedyji bili vlasnici imanja i na slovenskoj i na hrvatskoj strani, te time utjecali na razvoj prekograničnog područja od 16. stoljeća. Na toj osnovi okupili su se partneri u projektu i zajedničku povijesnu i kulturnu baštinu odlučili istražiti i obnoviti.

Općina Pisarovima planira iz sredstava IPA-e obnoviti kapelu Sv. Vida iz Podgorja Jamničkog dok Općina Klinča Sela prema projektnim aktivnostima planira izraditi dokumentaciju za obnovu Župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Okiću. Slovenski partneri planiraju također izradu dokumentacije za obnovu svojih spomenika kulturne baštine i investicijske radove.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 1.500.000 eura, a za sufinanciranje iz europskog fonda partnerima je odobreno 1.249.854,78 eura.

– Iznimno sam ponosan na ovaj projekt i drago mi je da je prepoznat. Sredstva koja smo na ovaj način osigurali biti će snažan poticaj jer objektivno u ovom trenutku te iznose ne bismo mogli izdvojiti iz proračuna. A čekanje boljih vremena nije nikakva opcija dok nam pred očima propada kulturna baština. Njena obnova i uključivanje u život građana Jastrebarskog i gostiju našeg grada je još jedan od preduvjeta da naš kraj postavimo na kartu uz bok najpoželjnijih turističkih odredišta na čemu intenzivno radimo – ističe Mihael Zmajlović, gradonačelnik Jastrebarskog i inicijator projekta.

Projektu Probuđena povijesna baština svoju je podršku dalo Europsko udruženje dvoraca i povijesnih zgrada – UEHHA iz Bruxellesa zatim Europsko udruženje vlasnika zemljišta – ELO iz Bruxellesa te Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, a prilikom potpisivanja prijave projekta, podršku projektu izrazio je i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja šumarstva i vodnoga gospodarstva te pročelnik Konzervatorskog odjela Zagreb u ime Ministarstva kulture.