Jabuka TV i Zagrebancija pomogli stanovnicima Ivanje Reke

Ilegalni deponij mještanima Ivanje Reke uzrokovao je probleme dugi niz godina. No, situacija je napokon krenula na bolje. Nakon naše priče o ovom problemu, stvari su se počele rješavati

Naši sugrađani iz Ivanje Reke napokon imaju razloga za veselje. Nakon što smo iznijeli njihovu priču u javnost, divljem deponiju stalo se na kraj.

– Došla je Čistoća i procijenila da se radi o preko dvije tisuće kubika otpada na tom divljem deponiju te su počeli sa čišćenjem. Već su odvezli oko petsto tona otpada – objasnio je Stjepan Šoštarić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Ivanja Reka.

Kako bi se osigurali, da kad se jednom očisti otpad ponovno ne vraća, kontaktirali su i odgovorne institucije u vezi mjera zaštite.

– Dobili smo odgovor od nadležnog poglavarstva Grada Zagreba da će se i fizički zaštititi to područje. Vjerojatno će se staviti i nadzorne kamere, tako da je to poruka ovim nesavjesnim građanima da budu na oprezu jer bi mogli dobiti i prijave ukoliko budu i dalje tamo odlagali razne vrste otpada – dodaje Šoštarić.

Naslage otpada koje su se protezale i po par kilometara polako postaju stvar prošlosti. Nakon promjene prostornog plana koju planiraju predložiti, u Vijeću Mjesnog odbora Ivanja Reka, imaju i planove kako bi očišćeni prostor trebao izgledati.

– Želimo da se napravi lijepi park, da se uredi jezero na kojem bi mogli obitavati i ribolovci. Cilj nam je oživjeti ono prirodno stanje kakvo je bilo u prošlosti, da djeca mogu uživati u nezagađenom zraku, ali i da se očuvaju rezervoari podzemne vode koje se nalaze ispod zemlje. Planiramo da bi sanacija otpada trebala biti gotova do svibnja – zaključuje Šoštarić.

Pravi rezultati bi se trebali vidjeti prije nego započne izgradnja obližnje osnovne škole. Nakon duge borbe da se čuje za njihov problem, ovako dobre vijesti mještani Ivanje Reke nisu očekivali. No, našom intervencijom ova priča dobit će sretan kraj. Sada je red na institucijama da obave svoj dio posla kako bi Ivanja Reka ponovo postala poznato okupljalište Zagrepčana.