Izložba More: Naivna umjetnost s morskim motivima

Izložba "More"

Autor: Ana Kranjčić 4/15/2012 11:51

U galeriji “Mirko Virus” otvorena je izložba Željka Seleša, velikana hrvatskog naivnog slikarstva. Tom izložbom autor obilježava četrdeset godina svog umjetničkog stvaralaštva, odnosno od prve njegove izložbe davne 1972. godine. Motivi slika, koje su izložene na izložbi, drugačiji su od autorovih prethodnih tema koje su podrazmijevale kontinentalne krajeve, zelenilo i cvijeće. Glavni motivi su morski, a ”More” je upravo i sam naziv izložbe.

– Sad je izložen jedan ciklus s morskim motivima. To su neobični motivi za neobičnu tehniku. Riječ je o podravskoj tehnici na staklu i zbog toga su ti motivi potpuno neuobičajeni tako da se taj jedan morski štih dobio na jednoj novoj dubini i na novom koloritu – objašnjava Željko Seleš, autor izložbe ”More”.

Na radovima se mogu prepoznati spomeničke arhitekture u našim dalmatinskim gradovima kao što su Dubrovnik i Trogir. Vjerodostojno su prikazani i dijelovi otoka Krka na kojemu autor provodi svoja ljeta.

– Oni su dosta realistički napravljeni i to je moje viđene riba, atmosfere sa zalascima sunca, sve ono što čini taj rad interesantnim – kazao je Seleš.

Slike odašilju dojam fantazije, stvaraju ugodan ambijent i nadasve su ugodne oku promatrača zbog mnoštva boja kojima su oslikani detalji.

Vrlo je suvremen pristup, vrlo aktualan i moderan u tim elemntima kada on skroz hiperrealistički tretira dijelove slike u tom žalu i morskom raslinju i prepoznatljivost mediterana, stisnute uličice ispod kojih plivaju jata riba, vrlo fantastičnih, ali uvijek nas asociraju na ljeto, na onaj period kada najviše uživamo u moru – istaknula je Sanda Stanaćev Bajzek, povjesničarka umjetnosti.

Svi ljubitelji naivne umjetnosti, morskih motiva i ugodnog ambijenta mogu pogledati izložbu do 28. travnja ove godine.