Izdana nova knjiga “Oj, devojko Maro”

KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi ovu 20. Smotru muških pjevačkih skupina posvećuje članovima muške pjevačke skupine

KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi i Pučko otvoreno učilište Ivanić Grad izdali su knjigu notnih zapisa povodom obilježavanja 20. obljetnice Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske. Knjiga notnih zapisa je dobila naziv po izvornoj breškoj pjesmi „Oj, devojko Maro“. Urednici knjige su dr.sc. Joško Ćaleta i mag. mus. Ivan Buljan. Knjiga je izdana pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada.

„Oj, devojko Maro“ još uvijek odzvanja u ušima starijih Brežana dok se sa suzom u oku prisjećaju se svojih djedova i pradjedova koji su na svoj osebujan način sa puno ljubavi izvodili ovu pjesmu.

Na prijedlog Ivice Ivankovića, profesora i urednika na Hrvatskom radiju 2002. godine u Ivanić-Gradu održana je prva Smotra muških pjevačkih skupina Hrvatske.
KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi kao organizator od prvog dana surađuje s najeminentnijim stručnjacima na polju vokalne tradicijske glazbe. Stručni odbor smotre sačinjavaju Ivan Ivo Ivančan i dr.sc. Joško Ćaleta. A u samim počecima su u stručnom odboru sudjelovali: prof. Božo Potočnik i prof. Ivica Ivanković.

Održavanjem ovakvog tipa Smotre pridonosi se očuvanju muškog pjevanja u svim dijelovima Lijepe naše, kojeg je na žalost u svim krajevima iz dana u dan sve manje. Sudionici Smotre su muške pjevačke skupine koje se amaterski bave očuvanjem starinskih pjesama svojeg užeg zavičaja. Cilj Smotre je okupljanje ljubitelja tradicijske pjesme i pjevanja, promoviranje i popularizacija tradicijskih pjesama i pjevanja muških pjevačkih skupina, očuvanje regionalnih stilskih odlika tradicijskog pjevanja u Hrvatskoj. Zbog toga je ova Smotra jedinstvena ovakvog tipa u Republici Hrvatskoj.

U proteklih dvadeset godina Hrvatski radio i glazbena urednica Maja Martinec -Hollós marljivo su snimali sudionike Smotre što je rezultiralo izdavanjem nosača zvuka „Prvih 10 godina Smotre u Ivanić-Gradu“ povodom deset godina održavanja ove manifestacije.

Smotru svake godine pratili i popratna knjižica u kojoj su se nalazili podaci o skupini, njihova fotografija, pjesme koje će izvesti i voditelji koji su ih pripremili. Taj materijal je svojevrsni zalog za budućnost jer nekih koji su pjevali na našim Smotrama više nema, ali je ostala knjižica kao podsjetnik njihovim KUD-ovima, ali i nama na njihov doprinos očuvanju tradicijskog načina pjevanja. Iako nije natjecateljskog karaktera muške skupine rado dolaze na Smotru gdje se mogu predstaviti stručnjacima i dobiti osvrt o svojem načinu pjevanja.
Smotra je prerasla i granice naše zemlje jer su gostovale i skupine izvan Hrvatske. Također je emisiju o Smotri snimio i BBC jer se na njoj redovito mogu čuti izvođenja i načini pjevanja muških sudionika koja su na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Svih ovih godina pjesma je spojila mnogo ljudi iz cijele Hrvatske i čija će se druženja nastaviti i u budućnosti, te na taj način će se očuvati tradicija muškog pjevanja za buduće generacije.

KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi ovu 20. Smotru muških pjevačkih skupina posvećuje članovima muške pjevačke skupine koja je djelovala sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog 20. stoljeća: Milcu, Srake, Šiku Mate i Jože, Đuraniću, Sukneru, Štumfu, Salarincu, Kapšu, Čvorigu, Brke, Tončeku, Šustaru, Puretiću, Markafincu, Pereclu i tadašnjem umjetničkom voditelju Zlatku Šubeku. Oni danas više nisu s nama, ali vjerujemo da su se svi skupa ponovo okupili na nekom ljepšem mjestu i da si ponovo svi skupa stanu i zapopevaju :

„Oj devojko Maro
oj devojko Marice
oj devojko
draga dušek moja… „