Ivka (68) i Ružica (56) su odlučile učiti plivati

Autor:: Filip Kordić 12/9/2009 9:05

U našem društvu vlada uvriježeno mišljenje kako sve odrasle osobe znaju plivati.

To se podrazumijeva i o tome se ne vode rasprave. Na kraju krajeva riječ, je o temeljnoj ljudskoj aktivnosti kao što je trčanje ili hodanje, dakle vještini koja se mora savladati u ranome djetinjstvu. Međutim, kao što je i inače slučaj sa životnim pretpostavkama, riječ je o najobičnijoj zabludi.

U stvarnosti u  Hrvatskoj postoji znatan broj ljudi koji ne znaju plivati i koji skrivaju tu činjenicu. Neplivači se srame svoje tajne što je ujedno i najveći razlog zašto se ne odlučuju upisati školu plivanja. Smatraju kako bi morali učiti plivati sa djecom te im se cijela situacija čini krajnje ponižavajućom.

>>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU S UTRINA

Međutim, na bazenu Utrine već godinama postoji škola plivanja namijenjena isključivo odraslim osobama. Kako bi se upisali na ovaj tečaj morate imate najmanje 16 godina dok gornja dobna granica ne postoji.

-.--.-Školu vode četiri profesora kineziologije, među kojima se posebno ističe prof. Željka Mišljenović, poznata još i kao teta  Željka. Riječ je o trenerici sa 20-godišnjim iskustvom koja je u svojoj karijeri naučila plivati na tisuće Zagrepčana.

Kako bi provjerili kako napreduje tečaj posjetili smo je na bazenu Utrine. Po dolasku na bazen zatekli smo tri polaznika plivačke škole, 35-godišnjeg Miju, 56-godišnju Ružicu i 68-godišnju Ivku.

– Prije nas je bilo više ali sad su se svi nešto prepali svinjske gripe pa ne dolaze- uz smijeh nam govori teta Željka.

Tečaj plivanja odvija se na tzv. Malom bazenu. Riječ je o idealnom poligonu za učenje jer je dubina bazena 0,60 na plićem te 1,20 metara na dubljem dijelu. Mala dubina pruža osjećaj sigurnosti pošto je dovoljno osoviti se na noge kako bi se došlo do zraka.

Troje polaznika trening su započeli vježbama disanja u kojima se cijelo tijelo uranja pod vodu. Riječ je o vježbi kojom se neplivače pokušava osloboditi straha. Nakon toga uslijedile su vježbe održavanja tijela na površini te klizanja kroz vodu. Tečaj se odvijaju pod stalnim nadzorom trenerice koji usmenim uputama ispravlja tehniku i upućuje na greške. Atmosfera na treningu potpuno je opuštena i prijateljska.

– Kada smo tek počeli često sam slušala ‘ja to ne mogu’, ‘strah me’ i slično. A pogledajte ih danas. Nakon samo tri školska sata već su stekli osnovni osjećaj za vodu – govori nam sa dozom ponosa teta Željka

-.--.-Kako bi naučili održavati se na vodi, polaznicima su na rapolaganju raznorazni rekviti. Jedan on najpopularnijih je tzv. gusjenica (duguljasta i obla plutača), te rupičasta ‘deka’.

– Sa odraslim ljudima je puno lakše. Više slušaju i brže usvajaju upute za ispravljanje tehnike. Najbitnije je da se prvo riješe straha -objašjava prof. Mišljenović ne skidajući pogled sa svojih štićenika

Po završetku treninga porazgovarali smo sa polaznicima tečaja. Zanimalo nas je kako to da tek sada uče plivati. Ružica koja ima 56 godina prvi put je probala sa 6 ili 7 godina:

–  Bila sam na kupalištu na Savi i učila sam plivati, međutim upala sam u duboku vodu i počela tonuti. Spasili su me na vrijeme ali strašan osjećaj utapljanja duboko se urezao u moje pamćenje i više nikada nisam probala. Do sada. I jako mi je drago što ću to sada promijeniti.

68-godišnja Ivka  najbolji je primjer da nikada nije kasno naučiti plivati:

– Ja sam vam iz Zagorja, znate. Nikada nisam imala priliku naučiti. Ovdje sam došla na nagovor snahe i sina. Konačno imam priliku riješiti se straha koji me prati cijeli život.

Mijo ima 35 godina, dolazi iz unutrašnjosti hrvatske i kaže da nije imao prilike naučiti:

– Glavni razlog zašto sam krenuo na ovaj tečaj je moja petogodišnja kći. Prije nekog vremena bili smo u Tuheljskim toplicama i ona je otrčala u jedan plitki bazen. Iz njega mi je viknula: ‘Uđi tata, ovdje je plitko, tu se nećeš utopiti’. U tom trenutku sam shvatio da moram nešto poduzeti – uz smijeh nam priča Mijo.-.--.-

Mijo, Ružica i Ivka napravili su najbolju moguću odluku odlučivši  prebroditi svoj strah i promijeniti sitaciju koja ih je ograničavala u njihovu svakodnevnom životu. Po isteku trotjednog tečaja svo troje će od neplivača postati plivači. Jednom kada prođu završni test samo će se nejasno sjećati straha koji je kod njih izazivala voda.

Škola plivanja za odrasle održava se svaki dan na bazenu Utrine u terminima ponedjeljak i srijeda u 21 sat, utorak,četvrtak, petak u 20 sati. Tečaj traje 3 tjedna, odnosno 15 školskih sati (45 min) te košta 350 kuna. Ukoliko ste odrasla osoba i ne znate plivati preporučujemo vam da skupite hrabrost i dođete na Utrine. Već nakon prvog sata ćete uvidjeti da je riječ o jednoj od najboljih odluka u vašemu životu.