Iscurile baterije ZET-ovom projektu od 10 mil. €

Autor:: Elena Grassi 12/1/2009 12:55

-.-Ivan Radovic-.-Informativni ZET-ov displej na stajalištu kod Petrove ulice već neko vrijeme nije u funkciji. Nedugo nakon toga pokvario se jedan u Ilici. Ubrzo zatim i jedan u Savskoj ulici.

Projekt ZET-a vrijedan 10 milijuna eura, od čega su samo uređaji koštali vrtoglavih sedam milijuna kuna, dvije godine nakon početka realizacije svako malo se suočava sa kvarovima. U ZET-u imaju razna objašnjenja, no sva su većinom tragikomična kada se pogleda koliko je ovaj projekt koštao građane Zagreba.

Tako je jedno od objašnjenja kvarljivosti displeja “atmosfersko pražnjenje baterija uslijed kojeg dolazi do nestanka napajanja, pa su urađaji izvan funkcije dok se baterije ne promijene”.

Uređajima na tramvajskim stajalištima očito su vrlo osjetljivi kako im smetaju i vremenske neprilike, različita elektro-magnetska zračenja, problemi u gradskoj mreži napajanja pa čak i smještaj na određenoj lokaciji.

Projekt dakle nije od velike pomoći građanima, no iz ZET-a tvrde kako prilagodba na novonastale situacije još uvijek traje.

– Iako se prijenos podataka obavlja putem jednog od najsuvremenijih radijskih sustava, on je podložan utjecaju velikog broja čimbenika počevši od vremenskih prilika, pa do utjecaja različitih izvora emitiranja koji mogu ometati rad displeja – kažu iz ZET-a.