HSLS: hitno uvesti dodatne mjere za ublažavanje porasta cijena energenata

U HSLS-u smatraju da već uvedene mjere nisu dovoljne

U jeku inflacije i golemih porasta troškova energenata, brojni europski, ali i hrvatski gradovi donose pakete mjera za ublažavanje cijena energenata. Zagrebačka gradska vlast već je tijekom srpnja uvela pojedine mjere štednje, no u HSLS-u smatraju da je nužno uvesti i dodatne mjere.

Kristijan Jelić, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, istaknuo je da se od gradske vlasti očekuju konkretni potezi za ublažavanje ove krize. Trebalo bi se ugledati na primjer drugih gradova koji su već donijeli paket mjera za ublažavanje energetske krize, poput Bjelovara, napomenuo je Jelić, te je naveo primjere konkretnih mjera kao što su: oslobađanje od dijela plaćanja komunalne naknade, oslobađanje od plaćanja najma terasa poduzetnicima, sufinanciranje pri kupnji solarnih panela te obećanje da se neće povisivati cijene komunalnih usluga u 2023. Predlažu i ubrzanje energetske obnove te sufinanciranje energetske obnove građanima Grada Zagreba. U HSLS-u su naglasili i da uštede u Zagrebu moraju započeti u gradskim ustanovama za primjer građanima.
Na koncu je Jelić zaključio da je nužno da se bez odgode donesu mjere za ublažavanje energetske krize kako bi se prebrodilo ovo teško razdoblje i kako bi se građanima unijela nada u bolje sutra.