Hrvatski nogometaši za Zakladu Ana Rukavina

Zaklada Ana Rukavina i Hrvatska udruga nogometnih sindikata organizirali su upis u registar darivatelja koštane srži za sve članove nogometnog sindikata. Upisom u registar, mladi nogometaši će postati dobrovoljni darivatelji krvotvornih matičnih stanica.

-Stižu, ja se nadam da će ih biti dosta jer oni imaju dosta članova, ali ne trčimo više za brojem jer smo se primakli brojci od 53 000. Bitno nam je da obnavljamo registar svake godine sa mladim ljudima koji će biti onda dugo godina članovi u tom registru, rekla je Marija Rukavina, upraviteljica zaklade Ana Rukavina.

Hrvatska udruga Nogometni sindikat od svog osnutka pomaže društvo kroz razne humanitarne projekte i donacije.

-Danas imamo tu zakladu koja nam je došla u goste i prikupljamo matične stanice za registar. Uvijek pokušavamo biti društveno odgovorni da Hrvatska udruga nogometni sindikat sudjeluje u tim akcijama i maksimalno smo otvoreni prema tome i želimo dati svoj neki doprinos kazao je predsjednik Hrvatske udruge Nogomet sindikat Dario Šimić.

U Hrvatski registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica može se upisati svaka zdrava osoba u dobi od 18 do 40 godina.

-Imamo devet transfuzijskih centara u Hrvatskoj, na našoj stranici se zainteresirani mogu upisati svaki dan, ima točan raspored vremena. A u Zagrebu se može u Petrovoj 3 na transfuziji ispuniti jedan upitnik. Ne mora se biti na tašte, daje se jedna mala epruvetica krvi od 6 ml i to je samo da bi se pristupilo kao potencijalni darivatelj, tipiziralo, obradilo i otišlo u svjetski registar, rekla je Marija Rukavina.

Ako donirane stanice budu podudarne nekome kome bi mogle spasiti život, darivatelja se ponovno kontaktira s upitom da li pristaje biti donator. Svatko od nas se može naći na listi potrebitih, a možda baš jedan donirani uzorak bude taj koji će nekome spasiti život.