Hoće li Grad Zagreb obnoviti pročelja višestambenih zgrada?

Na dnevnom redu sjednice Odbora za kontrolu našao se prijedlog kojim se utvrđuju uvjeti i načini sufinanciranja obnove pročelja i fasada zgrada. Ante Dodig je naglasio kako je sustav sufinanciranja pročelja nepravedan i diskriminirajuć prema građanima koji ne žive u centru grada.

-Mogu razumjeti zašto zona A ima višu stopu sufinanciranja, onaj dio uličnog dijela, međutim ne vidim razloga zašto bismo mi građane koji žive u zoni B – ili stanare ili vlasnike ili suvlasnike stanova – neke više opteretili financijski, a neke manje – smatram da tada nisu građani ravnopravni. Pogotovo ne mogu prihvatiti ideju, recimo, da se dvorišna pročelja različito sufinanciraju, jer oni onda nisu od interesa samo Grada nego su zapravo u interesu suvlasnika odnosno vlasnika tih stanova, rekao je Dodig.

Zvane Brumnić osvrnuo se i na energetsku učinkovitost, odnosno hoće li obnova ići u smjeru bojenja fasada ili će se stavljati i toplinska izolacija.

-Ja bih stvarno volio da se napravi sveobuhvatan projekt u dogovoru s državom, ukoliko bi oni bili spremni financirat energetsku obnovu dok bi mi financirali izgled fasade. Takav projekt bi značio puno i za novije zgrade koje imaju lošiju energetsku učinkovitost, a i za zgrade kojima je potrebna atraktivnija fasada jer su u samome centru Zagreba, kazao je član Odbora za kontrolu Zvane Brumić.

Građani će, odnosno suvlasnici zgrade, ipak moći sami odlučiti što im je povoljnije.

-Što se nas tiče, Ministarstvo je ponudilo energetsku obnovu i tu se mogu javiti, normalno, građani koji su zainteresirani za energetsku obnovu. Mi smo ponudili čak i mogućnost toplinske izolacije, ali smo ponudili mogućnost sanacije fasada. Znači da građani mogu sami odlučiti u ovome trenutku što je povoljnije, što je njima interesantnije, kazala je pomoćnica pročelnika za građenje objekata društvene djelatnosti i stanogradnje Tatajana Operta.

Nakon rasprave, Odbor ipak nije usvojio ovaj prijedlog, a rasprava će se nastaviti na sjednici Gradske skupštine u četvrtak od 9.00 sati ujutro.