Hrvatska treba dvodomni parlament koji nije ukras

Vesna Škare Ožbolt

Autor: 3/22/2011 11:03

Na tribini Demokratskog centra ”Hrvatska na raskrižju”, koja se održala u ponedjeljak u Maksimiru, predsjednica te stranke Vesna Škare Ožbolt istaknula je da se Hrvatska nalazi na pragu velikih promjena, a ulazak u Europsku uniju znači završetak dvadesetgodišnjeg procesa koji je započeo još 1990. godine proglašenjem hrvatske neovisnosti, a završava sada povratkom Hrvatske u okrilje Europe.

-.-Gorica.hr-.-– No to nas ne može više zadovoljiti jer naš ulazak prate ogromni gospodarski i socijalni, ali i moralni problemi. Hrvatska se danas nalazi na raskrižju, ali i svijet se nalazi na rubu provalije zbog kraha globalnog ekonomskog sistema. Najveće prijetnje budućnosti civilizacije uključuju klimatske promjene, porast broja stanovnika, širenje nestašice vode, porast cijena hrane, porast političke nestabilnosti i propale države. Za razliku od problema u svijetu Hrvatska je potencijalno jedna od najbogatijih točka na karti Europe i svijeta, ima velike izvore vode, ima ekološki čistu zemlju, ima potencijal da može sama prehraniti svoje stanovništvo, ako se za to potrudi,  i zato je važno uočiti da Hrvatska ovog trenutka ima sva ona bogatstva u kojima svijet počinje oskudjevati – kazala je Škare Ožbolt.

Upozorila je da je potrebna odgovorna politika koja će čuvati ove nevjerojatne prednosti kroz zaštitu nacionalnih interesa. Tko god bio u idućoj vladi mora voditi nacionalnu unutarnju i vanjsku politiku koja prije svega vodi računa o zaštiti ovih potencijala koje Hrvatska ima, poručila je Škare Ožbolt.

– Hrvatska ulazi u Europu izuzetno gospodarski oslabljena jer nakon niza godina gospodarske stagnacije ova kriza nas je potpuno paralizirala. Zato nas je analiza stanja u zemlji dovela do zaključka da je model djelovanja u državi potrošen. Hrvatska je de facto klinički mrtva i nema druge terapije osim jedne, a to je kompletno resetirati politički sustav Hrvatske i krenuti da capo – istaknula je.

Prosvjedi su znak da trebamo resetirati državu

To zahtijeva prije svega kompletnu rekonstrukciju sustava vlasti, ali i reorganizaciju teritorijalnog ustroja zemlje, provednu reformi u svakom segmentu društva, uvjerena je predsjednica DC-a.

-.-Shamballa-.-Kostadinka Velkovska– Gospodarska regionalizacija, smanjivanje općinskih administrativnih aparata uvjet su bez kojeg se dalje ne može. Stavljanje naglaska na proizvodnju, na hitno formiranje investicijske državne banke samo su neke od najhitnijih koraka za pokretanje gospodarskog oporavka. Sustav u kojem se Ustav mijenja voluntaristički, preglasavanjem interesne većine u institucijama vlasti, tko god bio na vlasti, nije ni istinski demokratski. Nama treba nova i zdrava Hrvatska Druga Republika – kazala je na tribini.

Izgradnja Druge Republike pretpostavlja formiranje dvodomnog parlamenta kojeg bi činio Gornji dom ili Senat, s kontrolnom i savjetodavnom ulogom, u kojem bi predstavnici regija, dijaspore i manjina samostalno odlučivali o pitanjima regionalne i lokalne samouprave i Zastupnički dom ili Donji dom, u koji bi zastupnike birali građani, po načelu jedan čovjek- jedan glas, istaknula je Škare Ožbolt.

– Na taj bi način oni direktno utjecali na donošenje odluka i ovo predstavničko tijelo ne bi više bilo samo ukras demokracije kao što je to sada. Također, u Drugoj Republici sve odluke bitne za hrvatsku državu morale bi se donositi putem referenduma građana koji žive u ovoj zemlji. Ovi prosvjedi protiv politike, banaka, sindikata i svega onoga što u državi ne funkcionira su znak da trebamo resetirati državu i stvoriti mogućnosti da je dovedemo do stupnja da bude pravna, funkcionalna i gospodarski jaka. To je cilj Demokratskog centra – rekla je Vesna škare Ožbolt.

Ošim Škare Ožbolt, na tribini su govorili Kostadinka Velkovska i Slobodan Lang.