Hrvati dnevno pojedu i do 14 grama soli

Autor: Margarita Weisz 10/31/2014 15:47

Dnevni unos soli prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije je 5 grama, istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da odrasle osobe pojedu i do 14 grama soli dnevno. Posebno zabrinjava podatak da djeca pojedu i do 9 grama soli dnevno.

– Apeliramo na roditelje da djecu od malih nogu nauče manje slanim jelima jer je unos prekomjerne soli naučen. Ako se djeca naviknu manje slanim jelima ona će to nositi sa sobom cijeli život – rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Čitav niz bolesti povezuje se s prevelikim unosom soli u organizam.

– To su prvenstveno kardiovaskularne bolesti pa čak i neke maligne bolesti, zatim bubrežne i respiratorne bolesti. Zapravo sve kronične nezarazne bolesti usko su vezane upravo uz ovaj problem – objasnila je voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH Antoinette Kaić Rak.

Potrebno je raditi na podizanju svijesti i znanja o promjenama prehrambenih navika, to je također cilj nedavno prihvaćenog nacrta strateškog plana o smanjenju unosa soli u Hrvatskoj od 2015. do 2019. godine.

– Želimo ostvariti suradnju s vrtićima, školama i svim ostalim ustanovama gdje imamo društvenu prehranu, potrebno je da ona uistinu bude zdrava i da se pripazi na manji unos soli – istaknuo je Varga.

Smanjiti unos soli možete ako čitate deklaracija na proizvodima, ali i pažljivo odabirete namirnice. Tako je potrebno izbjegavati suhomesnate proizvode i brzu hranu, konzervirane i smrznute proizvode, grickalice, gotove umake i sireve, a prilikom kuhanja u hranu umjesto soli možete dodati začinsko bilje.