Horvatinčić i kompromis? Pokazat će idući sastanak

Tomo Horvatinčić

Autor: Sanjin Španović 5/29/2010 22:02

Kada je prije nekoliko tjedana Slobodan Ljubičić došao s prestavnicima ERBD-a do Milana Bandića, vezano za Zagrebački holding i jedan kredit, nekadašnji najbliži suradnik gradonačelnika dobio je košaricu.

– Ja s tim nemam veze. Holding je tamo i javite se njima, oni ga sada drže – poručio im je Bandić.
Sličnu rečenicu nedavno je, kako doznajemo, od iste osobe čuo i Tomo Horvatinčić. Samo što on nije poslan u Holding, već Skupštinu.

“Horvatinčić je vidio da mu Bandić i Marina ne mogu više ništa pomoći”

Nakon Milana Bandića, ruku potpore Tomi Horvatinčiću je povukla, i u svoj džep stavila, i ministrica Marina Matulović Dropulić kada je ničim izazvanim priopćenjem za javnost lopticu odgovornosti prebacila na Davora Jelavića i njegov Ured za prostorno uređenje.

Pokunjenom Horvatinčiću je tada zaista preostao samo sastanak s predstavnicima gradske Skupštine, koji je u petak i održao, o čemu smo jučer detaljno pisali.

Kada smo nakon sastanka dvojicu sudionika tih razgovora upitali zašto je Horvatinčić došao k njima a ne Bandiću, koji je dobio zaključak tematske sjednice da se mora naći sa predsjednikom Uprave HOTO Grupe i razgovarati oko kompromisa, obojica su se samo zagonetno nasmiješila.

– Očito je vidio da Bandić tu ne može ništa i da mora do nas, pa je došao vidjeti kako dišemo – odgovorio nam je jedan od dvojice naših sugovornika koji su molili za diskreciju.

Horvatinčić je na tom sastanku zaista išao vidjeti kako Skupština diše: prvo im je prijetio (dobio je oštar odgovor Borisa Šprema koji mu je rekao da će se praviti da prijetnje nije čuo), pa zapomagao da je pred financijskim bankrotom (dobio je ironični odgovor da “vrijeme baš i nije na njegovoj strani”).

Zelena akcija: Još uvijek smo skeptični i oprezni

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-I bivši predsjednik Stjepan Mesić rekao je za zagrebancija.com kako je on za kompromis slučajaNakon toga preostalo mu je razgovarati oko nekog kompromisnog rješenja, iliti prijedloga da zaboravi na rampu i 300 parkirnih mjesta u garaži i počne razmišljati o liftu u Varšavskoj 6 koja bi spuštala automobile u garažu.

To je, doznajemo od jednog gradskog zastupnika, bio tajni adut političara u Skupštini već neko vrijeme, no tek sada je izašao u javnost. S njime bi se, kaže, složili i aktivisti i političari, a nadaju se i HOTO Grupa. 

Tomislav Tomašević iz Zelene Akcije na ovaj sastanak gleda vrlo oprezno.

– Što se ovog sastanka tiče očito se radi tek o inicijalnoj fazi. Mi smo još uvijek tu oprezni i skeptični, ali očito je da su razne opcije moguće i da nije situacija sve ili ništa, kako je to HOTO Grupa htjela prikazati – rekao je Tomašević.

Na naše pitanje smatraju li oni ideju lifta u Varšavskoj 6 prihvatljivom, Tomašević nije želio odgovoriti.

– Ne bi htjeli komentirati spekulaciju jer nitko nije službeno potvrdio da je ta opcija moguća – kaže Tomašević i dodaje kako će, ako Horvatinčić zaista pomišlja o blokadi Zagreba sa 200 kamiona, i oni znati pronaći odgovor na te protuprosvjede.

HUP: Neka si nađe 200 kamiona za prosvjede sam

-.-Igor Kralj/PIXSELL-.-Milan Bandić odustao je od pomoći Horvatinčiću, a Marina Matulović Dropulović lopticu odgovornosti je bacila na Jelavića. I HOTO Grupi ostaju tek razgovori sa Borisom ŠpremomKada smo već kod protuprosvjeda, Horvatinčić je tu u ‘vatru gurnuo’ Hrvatsku udrugu poslodavaca. No, očito je i on znao da je spominjanje HUP-a u istoj rečenici sa 200 kamiona tek “ćorak”.

Iako prvo nije htio ništa komentirati, predsjednik HUP-a Damir Kuštrak u telefonskom nam je razgovoru svojom izjavom dao do znanja kako on takve prosvjede neće raditi.

– Ako Tomo Horvatinčić ima 200 kamiona, neka prosvjeduje sa njima – izjavio nam je Kuštrak.

I zato, bez HUP-a, Milana i Marine, Horvatinčić nema druge nego ponovno zakazati sastanak sa Skupštinom na kojoj neće biti testiranja snaga, već odmah konstruktivnog razgovora.

Horvatinčić blefira kada kaže da od rampe ne odustaje?

Svjestan je toga i sam Horvatinčić i zato uzalud mu priopćenja u kojima govori da ne odustaje od rampe.

To je samo pregovaračka taktika, a svoju nakanu da je spreman na kompromis, pokazao je prvom posjetom Ćirilometodskoj ulici.

Tek nakon drugog sastanka, moći ćemo pričati da se zaista krenulo razgovarati o kompromisu.