HDZ ZG: Bjelovarac umjesto Mirjaninog miljenika

Velimir Bujanec (na slici s Bojanom Klepač Pogrmilović) uređuje TV Bujicu OTV-a

Autor:: Velimir Bujanec 6/14/2010 16:03

Nakon SDP-a koji je, za razliku od HDZ-a – u demokratskoj unutarstranačkoj proceduri, izabrao Bernardića i vlada glavnim gradom, ali ne i Bandićem koji se polako, ali sigurno vraća na scenu – i vodeću nacionalnu, a u Zagrebu oporbenu stranku – HDZ, koncem srpnja očekuju unutarstranački izbori. I socijaldemokratima i demokršćanima Zagreb je naročito važan, posebno s aspekta pripreme za predstojeći lov na saborske mandate. 

Situacija na zagrebačkoj političkoj pozornici, gotovo se preko noći užarila. Naročito je dinamično u Gundulićevoj – glavnom sjedištu zagrebačke opozicije. HDZ na vlasti u glavnome gradu nije bio još od vremena Canjuginih spletki i već pomalo zaboravljene skupštinske krize. Rezultat posljednjih lokalnih izbora, na kojima je stranku predvodio miljenik bivšega premijera i njegove supruge – Jasen Mesić bio je poražavajući. Nova snaga Jandroković – a tako je Kosorica prezentirala Bjelovarčanina koji tek od nedavno stanuje na zagrebačkoj adresi – smatra da je u glavnome gradu ipak moguće doći na vlast – i tako, nakon punog desetljeća, stati na kraj lošim izbornim rezultatima. Šef stranačke prinudne uprave za Zagreb već je kritizirao nedostatak pobjedničkog mentaliteta u jednom dijelu članstva, napomenuvši kako HDZ u metropoli još uvijek ima veliki politički potencijal i ljude željne promjena. 

Zagrebački HDZ broji više od 15 tisuća članova i po tome je gotovo tri puta jači od SDP-a. Stoga je potpuno nelogično da stranka koja u svojim redovima ima Hebranga, a u Zagrebu su ih nekad predstavljali jedan Buzančić, Mikša, Marina Matulović i Canjuga, danas na izborima bilježi tek prosječne, slabašne rezultate. Po mišljenju upućenih analitičara, osnovni razlog lošem rejtingu HDZ-a u Zagrebu je hipoteka proizašla iz prešutnog dogovora Bandić – Sanader. Jandroković, koji i sam veći dio političke karijere duguje otpisanom premijeru, definitivno je odlučio prekinuti pakt koji je svojim neuvjerljivim kritikama aktualnog gradonačelnika odobravao donadavni HDZ-ov zagrebački čelnik Jasen Mesić. Bandićev ironični odgovor Jandrokoviću nije trebalo dugo čekati: ”Jandroković toliko dobro zbori da ga neću komentirati. Hrvatska i Zagreb su u krizi, a mi se bavimo etiketiranjem”. Gradonačelnik vrlo dobro zna što radi kad ulazi u politički klinč s novim liderom HDZ-a. Daje mu na popularnosti, što svakako jača HDZ, a slabi SDP, a upravo je to Bandiću u interesu. Osim toga, sve češćim polemikama s političkim protivnicima, Milan Bandić pokazuje da su ga neki prerano otpisali i da se vraća u političku javnost. Trenutno možda i ne igra u velikom stilu, ali poteze ipak vuće na domaćem terenu, na kojem je najjači – u gradskoj politici. Trend spuštanja nacionalnih političkih zvijezda na lokalnu razinu, kojeg nakon SDP-a primjenjuje i HDZ možda je dobar s aspekta postizanja trenutačnog marketinškog efekta, no veliko je pitanje koliko su doista nacionalne političke zvijezde spremne (i sposobne) raditi za Grad. Bilo da je riječ o nekome iz Bjelovara ili Novog Zagreba. I bez obzira na godine.