Gredelju ugovor od 14,5 milijuna dolara

Lokomotiva

Autor:: R.I. 2/1/2011 15:52

Predsjednik Uprave Tvornice željezničkih vozila Gredelj Ivan Tolić i predsjednik Uprave američke kompanije National Railway Equipment Company (NREC) Steven L. Beel potpisali su Ugovor o obnovi i modernizaciji 9 dizel-električnih lokomotiva serije GT26 i G26.

Vrijednost isporuke je 14,5 milijuna dolara.

Obnovom i modernizacijom spomenutih lokomotiva produljit će se njihov rok eksploatacije za još 25 godina. Ovaj projekt je nastavak dugogodišnje suradnje s američkom tvrtkom NREC za koje je TŽV Gredelj već isporučio veći broj obnovljenih i moderniziranih lokomotiva koje voze diljem svijeta.

“Potpisom ovog ugovora TŽV Gredelj potvrdio je znanje i sposobnost svojih stručnjaka te iznimnu reputaciju i konkurentnost u gradnji novih i održavanju postojećih željezničkih kapaciteta na zahtijevnom inozemnom tržištu i time si uspio osigurati još jedan veliki projekt za američku tvrtku NREC” – istaknuo je Predsjednik Uprave TŽV Gredelj mr.sc. Ivan Tolić.

TŽV Gredelj danas s ponosom ističe činjenicu da su lokomotive, vagoni i vlakovi konstruirani u njihovoj tvornici u skladu s UIC i AAR standardima te prilagođeni za sve kolosijeke (uske, široke ili standardne). One danas prevoze putnike i robu širom svijeta, od Argentine preko Gvineje do Saudijske Arabije.

Tvornica željezničkih vozila Gredelj utemeljena je 1894. godine. Danas zapošljava preko 1500 zaposlenika u Zagrebu na površini od 350 tisuća četvornih metara. Svi kapaciteti tvrtke odnosno proizvodne linije na novoj lokaciji Vukomerec su modernizirani te time Gredelj nastoji učvrstiti poziciju regionalnog lidera u popravku i proizvodnji svih vrsta tračničkih vozila.