Gradski zastupnik ostao bez žutih vrećica: “Potrošio sam ih u dva i pol mjeseca”

Građanima je podijeljeno 13 vrećica zapremnine 60 litara za šestomjesečno razdoblje.

Foto: Facebook

Prije nekoliko mjeseci građanima su podijeljene žute vrećice za odvajanje plastičnog i metalnog otpada. U paketu se nalazi 13 vrećica zapremnine 60 litara jer su u Zagrebačkom holdingu izračunali da bi to trebalo biti dovoljno za polugodišnje razdoblje. Drugim riječima, Čistoća žute vrećice odvozi dva puta mjesečno što znači da građani u roku od dva tjedna, smatraju, nakupe do 60 litara plastike i metala.

Međutim, gradski zastupnik Renato Petek paket je potrošio u dva i pol mjeseca.

“Do kraja godine nemam mogućnost naručiti ili kupiti dodatne vrećice, pa time niti koristiti uslugu Čistoće za odvoz plastičnog i metalnog otpada s kućnoga praga. Baš inspirativno, zar ne!? Meni i svima koji razvrstavamo više plastičnog i metalnog otpada od propisanog, do kraja šestomjesečnog razdoblja (početak 2020.) preostaje u običnim vrećama nositi otpad do često prepunih žutih kontejnera na zelenim otocima ili ga voziti u reciklažna dvorišta”, požalio se Petek na svojoj Facebook stranici.

On zaključuje da ovakva odluka demotivira čak i one koji razdvajaju otpad.

“Radi se o pogrešnoj odluci gradskih vlasti da se plastika i metal odvoze svakih 14 dana iako smo i u raspravama u Skupštini ukazivali kako će tog otpada, kad krene razvrstavanje, biti više. To dokazuju i često pretrpani veliki spremnici po kvartovima”, upozorio je.

“Mi smo u kući tijekom godinu dana razvrstavanja otpada utvrdili da imamo najveću količinu upravo plastike i metala, dok miješanog otpada imamo za maksimalno četiri odvoza mjesečno, a odvozi se dva puta tjedno. Nažalost, odluke gradskih vlasti i većine u Gradskoj skupštini oko uspostave sustava gospodarenja otpadom su se i na ovom primjeru dokazale kao potpuno neuspješne i nerazumne. Rade li to namjerno?”, pita se Petek.

Građani su mu poručili da se suočavaju s istim problemom, a neki su se požalili da su im vrećice ukradene.