Gradski oci: ‘Iviću, ti si kriv za `Vilu propuh!´

Autor: Maja Gujinović 11/26/2009 16:14

Palača Grlečić-Jelačić koja desetljećima propada tik iza ugla Gradske Skupštine, iako je zaštićeno kulturno dobro, popisano na službenim stranicama grada, odjednom nije ničija, a najmanje gradska imovina.

Sve službe grada koje su trebale voditi brigu o zapuštenoj palači prebacuju odgovornost na druge. Nitko ne želi preuzeti stvar u svoje ruke, već se vrući krumpir prebacuje iz ruke u ruku.

>>> VIŠE O OTKRIĆU ZAPUŠTENOG KULTURNOG DOBRA U SRCU GRADA PROČITAJTE OVDJE

Zavod za zaštitu spomenika tvrdi da je sanacija zgrade u nadležnosti gradskih ureda

-.-Ivan Radović-.-U odgovoru na novinarski upit pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Silvije Novak jasno tvrdi da je građevina u vlasništvu Grada, točnije Muzeja Grada Zagreba, te je gradskim programom kapitalnih ulaganja predviđena sanacija.

– Početkom listopada Ured za izgradnju grada, Ureda za kulturu, Ured za imovinske poslove i Muzej Grada Zagreba dogovorili su plan za zaštitu zgrade. Hitne zahvate izvršit će Ured za izgradnju a konzervatorske radove i zaštitu muzejske građe Muzej. Daljna sanacija je u nadležnosti gradskih ureda – napisao je Novak.

Iako je potvrdio da je uloga Zavoda da štiti ovakve građevine, nije dao odgovor zašto se tome nije i pristupilo još 2004. kada je bila predviđena sanacija i zašto Zavod odjednom ne sudjeluje u planu sanacije.

Pročelnica Zečević demantira da je Palača gradsko vlasništvo

Već sutradan na adresu redakcije zagrebancija.com stiže i demant Ureda za imovinsko -pravne poslove i imovinu grada.

-.-Ivan Radovic-.-– Ulična i stambena zgrada na adresi Markov trg 9, uknjižena je kao društveno vlasništvo za korist Muzeja Grada Zagreba. Iz navedenog proizlazi da je vlasnik Muzej a ne Grad – piše pročelnica Ninoslava Zeković.

Dakle zgrada na popisu kulturnih dobara grada, čija će se sanacija financirati iz gradskog proračuna, a koju će provesti gradski uredi nije vlasništvo grada već Muzeja Grada Zagreba. Koji je opet – gradska ustanova.

Muzej Grada Zagreba već desetljećima upozorava vlasti na problem Palače

– Grad je odgovoran za sve što je u vlasništvu Muzeja. Pa, pobogu, muzej je gradski. Već desetljećima uredno pišem dopise, šaljem fotografije Palače, s molbom da grad osigura sredstva za sanaciju. Mi nemamo za to predviđen buđet. To je posao gradskih službi – objasnio je Vinko Ivić, ravnatelj Muzeja.

Kako dodaje, problem je i skladištenja umjetnina koje propadaju u dvorištu zgrade. Između ostalih, i reljefa kipara Željka Janeša koji je 44 godine stajao na spomeniku kralju Tomislavu.

>>> VIŠE O ODBAČENIM RELJEFIMA KOJE SU OTKRILI REPORTERI PORTALA ZAGREBANCIJA.COM MOŽETE PROČITATI OVDJE

– Muzej je zatrpan i nemamo gdje s tim djelima, od kojih su neki od velike vrijednosti. Molili smo Gliptoteku da primi barem reljef s Tomislavova spomenika, no prevelik je za njihov depo – objašnjava Ivić.