Gradovi i općine – prijatelji djece u Zagrebu

Autor:: Elena Grassi 11/20/2009 14:17

Savjetovanje “Zajedno do gradova i općina prijatelja djece”, koje se tradicionalno odvija u sklopu akcije Gradovi i općine prijatelji djece, održalo se 20. studenog u prostorijama Stare gradske vijećnice u Zagrebu.

U organizaciji humanitarne udruge Saveza društva Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a, Savjetovanje je ove godine ugostio Ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Ovogodnišnje tradicionalno Savjetovanje odvilo se u znaku dviju važnih obljetnica; 20 godina Konvencije o pravima djece i 10 godina akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, koja od 1999. godine kada je pokrenuta, obuhvaća sudjelovanje 76 općina i gradova diljem Hrvatske. Cilj ove akcije je implementacija prava i potrebe djece priznatih Konvencijom na razini lokalne uprave, stručnih službi, ustanova za djecu i raznih građaskih i roditeljskih udruga.-.-Igor Kralj/PIXSELL-.-

 Događanju su nazočili predstavnici odbora gradova i općina uključenih u akciju, djeca iz Dječjih vijeća Hrvatske, predsjednik Europske mreže Gradova prijatelja djece, dr. Jan van Gils, a između ostalih i dogradonačelnica Jelena Vukićevič Pavičić. Sve prisutne je kratkim govorom pozdravio i Boris Šprem, predsjednik Skupštine Grada Zagreba.

– Veseli me što je Hrvatska uvrštena među napredne zemlje koje provode i podržavaju Konvenciju UN-a o pravima djeteta. Razina društvenog napretka ugleda se u odnosu prema djeci, čija su prava naš imperativ. Također me veseli što je Zagreb jedan od glavnih kandidata za domaćina međunarodne konferencije Child in the city 2012. godine- rekao je Šprem.

 Na Savjetovanju su se dodijelili počasni nazivi Grad/Općina – prijatelj djece novim gradovima i općinama za 2009. godinu. Kandidati za počasni naziv ove godine su bili: Čazma, Dugo Selo, Općina Križ, Slavonski brod i Šibenik.

Po završetku Savjetovanja održao se i 5. susret Dječjih vijeća Hrvatske, na kojem su svoje radove i postignuća prikazali predstavnici 20 dječjih vrtića diljem Hrvatske.