Gradnja vrtića i škole u Vrbanima košta 17366 kn/m

Autor: 11/26/2011 15:26

Pred gradskim zastupnicima u utorak će se naći poprilično delikatna odluka. Naime, na sjednici Gradske skupštine pod točkom 29. nalazi se ugovor o gradnji vrtića s jaslicama i škole u naselju Vrbani III.

-.-Boris Kovacev / CROPIX -.-Bandić je u Skupštinsku proceduru poslao ugovor o gradnji s TehnikomGradonačelnik Milan Bandić, koji je podnositelj prijedloga, u vrlo nezgodnu situaciju doveo je svoje bivše stranačke kolege koji kontroliraju Gradsku skupštinu. Ukoliko odbiju ugovor napravit će političku štetu uoči izbora, no ukoliko ga podrže napravit će ekonomsku štetu za Grad.

Stanari Vrbana III traže vrtić i školu

Naime, u tom novoizgrađenom naselju nema ni škole ni vrtića. Njihova izgradnja već je neko vrijeme jedan od prioriteta Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i šport. Upravo zbog toga postoji veliki politički pritisak da se popusti i sklopi ugovor o gradnji na zadovoljstvo građana, potencijalnih glasača.

S druge strane je činjenica da gradnja tih objekata košta iznimno mnogo. Iako bi sama gradnja tih objekata trebala koštati 59.000.000 kuna, Bandić predlaže da se ti objekti otplaćuju 10 godina zbog čega bi ih se cijena s pripadajućim kamatama popela na 161.544.441,05 kuna. Ako konačni iznos podijelimo s izgrađenim kvadratima ispada da će Zagrepčani kvadrat tih objekata platiti 17.366 kuna. Gradnja tih objekata košta kao da se kupuje kvadrat stana u nekom boljem dijelu grada prije krize.

Nužno je napomenuti da cijena zemljišta ne ulazi u troškove gradnje. Naime, škola (od 5.667 metara kvadratnih bruto razvijene površine) i vrtić (od 3.635,40 metara kvadratnih bruto razvijene površine) grade se na zemljištu čiji je vlasnik Grad Zagreb. To zemljište Grad je stekao mijenjajući parcele s tvrtkom Geoprojekt koja je izgradila naselje Vrbani III.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Zastupnici će se u utorak izjasniti o ovom prijedloguPrema prijedlogu ugovor, koji je poslan u skupštinsku proceduru, objekat bi gradila tvrtka Tehnika koja bi osigurala sredstva te ih izgradila u roku od godinu dana. Grad bi iznos od 161,5 milijuna kuna platio u 120 mjesečnih rata.

Natječaj objavljen u Vjesniku

Ono što je svakako zanimljivo u ovom slučaju je činjenica da je javni natječaj za gradnju ovog objekta objavljen 31. kolovoza u Vjesniku kao i na službenim stranicama grada. Pitanje je zašto su se gradske vlasti nisu natječaj raspisale i u drugim, mnogo tiražnijim, dnevnim novinama. Postoji sumnja da je u napravljeno kako bi se izbjeglo da se netko ‘nepoželjan’ ne javi na natječaj.

Na natječaj koji je trajao mjesec dana javilo se pet ponuđača: Zagrebmontaža, Hidrocommerce, Tehnika, Stipić grupa i Strabag. Povjerenstvo se odlučilo za Tehniku čija je ponuda od 161,5 milijuna kuna bila najpovoljnija.

Kako će se skupštinska većina postaviti u utorak nije poznato. Naime, vladajući SDP-ovci nisu zauzeli jasan stav po ovom pitanju. To se moglo vidjeti na sjednici skupštinskog Odbora za obrazovanje i šport na kojem su SDP-ovci bili suzdržani prilikom glasovanja o ovom prijedlogu.