Grad Zagreb i Holding u dugu od 1,5 milijardi kuna

Autor: Sanjin Španović 11/16/2009 12:19

Nakon gotovo deset godina upravljanja Zagrebom, Milan Bandić danas napušta gradonačelničku fotelju i svojim nasljednicima ostavlja Grad i Zagrebački holding u minusu većem od 1,5 milijardi kuna.

Jedan od njegovih najbližih suradnika otkrio nam je kako se očajnički pokušavaju naći financijska sredstva koja bi Gradu i Holdingu omogućila da prežive zimu. Naime, gradska uprava u slijedeću godinu prenijet će 800 milijuna kuna minusa, odnosno obveza prema dobavljačima i bankama.

Zagrebačkom holdingu, konkretnije ZET-u i Podružnici za upravljanje sportskim objektima nedostaje 629 milijuna kuna da završe godinu na “pozitivnoj nuli”.
Konačno, u gradskom stambenom naselju Sopnici i Jelkovec nalazi se 600 neprodanih stanova što znači da je i taj projekt u gubicima od stotinu i više milijuna kuna što nas dovodi do zastrašujućeg minusa koji prelazi 1,5 milijardi kuna.

U takvim okolnostima, u vrhu Holdinga se razmišlja o svim mogućnostima koje bi toj tvrtci donijele financijska sredstva kako bi prije svega mogli pokriti plaće zaposlenih.

Nakon što se nitko nije javio na natječaj te tvrtke za kredit, u glavama članova Uprave Holdinga vrzma se ideja prema kojoj bi se dugovi prema građevinskim tvrtkama i dobavljačima prebijali neprodanim stanovima u zagrebačkom getu Sopnica-Jelkovec.

– Umjesto novca za izvedene radove ponudili bi im stanove u toj vrijednosti. Time bi barem u nekom dijelu smanjili svoj minus. Osim toga, iste te stanove mogli bi ponuditi i zaposlenicima Holdinga i gradske uprave po povoljnim uvjetima i na taj način zatvoriti financijsku konstrukciju projekta Sopnica Jelkovec – objasnio je nas sugovornik iz vrha Holdinga, koji je zamolio za anonimnost.

Gradnja 2700 stanova u blizini Sesveta je najskuplji projekt Milana Bandića i taj aktualni nezavisni kandidat za predsjednika države često je navodio taj projekt kao svoj najveći uspjeh u upravljanju Zagrebom. No, osim sto je projekt u gubicima te je pod kreditom od 900 milijuna kuna uz izrazito nepovoljnu kamatu od sedam posto, stambeno naselje je zbog svog mastadontskog izgleda i položaja dobilo pridjev geta.
Pitanje je kako ce Grad Zagreb i Holding pronaći izlaz iz ove financijske rupe.

Jelena Pavičić Vukičević, koja će danas zbog Bandićeve predsjedničke kampanje privremeno preuzeti čelno mjesto Zagreba, još nije ponudila nikakva rješenja. Iako je sam Bandić u svom zadnjom istupu po tom pitanju obećao da će Holding uspjeti od banaka dobiti kredit, niti jedna banka se još nije oglasila.

Šef Holdinga Ivo Čović, koji u 400-injak dana, koliko dugo rukovodi gradskom megatvrtkom, nije ponudio niti jedno kvalitetno ekonomsko rješenje, niti sada nema viziju kako Holding izvući iz problema. Štoviše, unatoc crnim brojkama cini se da financijski brodolom Zagreba i Holdinga nikoga u vladajucoj garnituri ne zanima. Naime, sustav koji je deset godina funkcionirao na nacin da je o svemu odlučivao jedan čovjek sada se nalazi pred tektonskom promjenom, jer taj čovjek odlazi, a problemi ostaju.