Grad kaznama odlučio stati na kraj problemima sa smećem

Misle da će ta metoda biti najdjelotvornija za "deset posto pojedinaca koji rade kaos".

Da se Zagreb guši u smeću, nije tajna. Pretrpane spremnike za otpad i smeće oko njih moguće je vidjeti na svakom koraku, a Grad je tom problemu odlučio doskočiti kaznama za građane, ako je vjerovati izjavi Mirke Jozić, pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

“Koliko god se Grad i njegove službe trudili, ovo nam izgleda kao Sizifov posao. Na jednom mjestu se skloni nepropisno odloženi otpad, na drugom nastaje. Unatoč dodatnom zapošljavanju i nabavci dodatne opreme i specijalnih vozila u Čistoći, preostale su nam kazne. Onaj tko jednom dobije kaznu, neće mu pasti na pamet da više nepropisno odbaci otpad”, otkrila je Jozić u Dnevniku Nove TV.

Kako je pojasnila, kazne će sigurno biti u visini jedne prosječne plaće u Zagrebu, ovisno o količini i vrsti otpada.

Foto: Čitatelj

Oštru kritiku na najavljeni prijedlog odmah je uputio gradski zastupnik Renato Petek koji se na svojoj Facebook stranici Zagreb usporedio s Napuljem.

“S pravom su građani ljutiti, a sada se na njih ljuti pročelnica koja ne prihvaća niti jednu kritiku. Takav stav i ljutnja na građane je samo odraz bahatosti i samovolje gradonačelnika Bandića. Poslije petnaest godina vladanja gradonačelnika Bandića nemamo niti jednu sortirnicu, kompostanu, dio opreme tek stiže. Zagreb nema niti najosnovnije uvjete za sustav zbrinjavanja otpadom. Godinama nisu činili ništa da prema planu zatvore odlagalište Jakuševec te uspostave održiv i ekološki odgovoran sustav gospodarenja otpadom. Ali su poželjeli ubrati još koju kunu kroz kazne kako bi održali svoj super glomazni sustav Gradske uprave i Holdinga koji su izgradili na nepotizmu i klijentelizmu”, komentirao je Petek.

Jozić tvrdi da 90 posto Zagrepčana otpad odvaja, a kaos u gradu radi preostalih deset posto nesavjesnih. Također, najavila je poskupljenje usluge odvoza otpada, ali bez detalja o tome kada bi do njega trebalo doći i u kojem iznosu.

Na najave o uvođenju kazni reagirao je i zagrebački HNS. Poručili su da bi “građani Zagreba trebali kazniti Mirku Jozić i gradsku upravu za sve ono što nisu napravili, a trebali su, ili što su loše napravili po pitanju otpada u našem gradu posljednjih godina”.

“Smatramo da je puno ružnih scena s odbačenim otpadom po čitavom gradu uzrokovano od strane nas samih, građana Zagreba, jer nas vrlo često uopće nije briga za okoliš u kojem živimo, ne poštujemo susjede, kvart i svoj grad, bacamo smeće gdje nam padne na pamet. Na tom planu treba puno raditi, educirati, razgovarati, pa tek na kraju i sankcionirati! Ali, odgovornost pročelnice Jozić i gradske uprave je, podsjetit ćemo, na smanjenju odvoza komunalnog otpada prije dvije godine s tri na dva puta tjedno, gdje se brzo pokazalo da je to potpuno kriva odluka. Posljedice takve loše odluke osjećamo i danas. Pri tome je paradoksalno da je kvaliteta i dinamika usluge odvoza našeg kućnog otpada smanjena, a cijena je ostala ista!! Kako to?”, upitali su u svom priopćenju.

Zanima ih i zašto se ne grade novi podzemni spremnici za smeće po kvartovima te kada će grad osigurati u svakoj od 17 gradskih četvrti najmanje jedno reciklažno dvorište.