Gong: Nužne su promjene u pravosuđu

Povjerenje u neovisnost pravosuđa u Hrvatskoj najniže je među zemljama Europske unije, a u potrazi za rješenjem, radilo se na Gongovom okruglom stolu. Među uzvanicima bio je Alan Uzelac, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji je otkrio koliko je pravosuđe otvoreno javnosti. Saborski zastupnik Nikola Grmoja upozorio je na stanje hrvatskog pravosuđa, nazvavši ga zatvorenim sustavom. Pravnica Sanja Pavić predstavila je Gongove preporuke za povećanje transparentnosti pravosudnog sustava. 

“Nemamo ni danas objavu sudske prakse na svim razinama, stalno se navodi anonimizacija kao argument. Zašto se ta presuda ne može objaviti na Internetu? Rekla bih da se radi o otporu iznutra. Objavom i jednostavni mogućnostima pretraživanja se doprinosi ujednačavanju sudske prakse. Apsolutno svaka presuda treba biti dostupna”, poručila je saborska zastupnica Sandra Benčić.

https://gong.hr/wp-content/uploads/2022/12/PREPORUKE-ZA-OTVORENOST-PRAVOSUDA-1.pdf

Transparentnost u pravosuđu važna je jer pokazuje na koje se načine donose sudske odluke, istaknuo je saborski zastupnik Peđa Grbin. Ova široka javna rasprava u kojoj su sudjelovali suci, predstavnici političkih stranaka i profesori prava za svoj je cilj imala doprinos pronalasku smjernica kako pravosudni sustav učiniti transparentnijim i time vratiti povjerenje građanki predstavivši svoje preporuke koje bi ga ojačale.