Gong i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) predstavili su dva priručnika za mlade aktiviste i video igricu “Stop Your Government”

https://www.yihr.hr/hr/predstavili-smo-publikacije-prirucnik-za-mlade-aktiviste_ice-i-zagovaracke-organizacije-i-prakticni-vodic-za-rad-s-mladima-program-i-metodologija-te-video-igricu-stop-your-government-2

Gong i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) održali su dva događaja 17. i 18.10. u Dokukinu KIC. Na prvom događaju, predstavili su dvije publikacije. Publikacije su nastale u sklopu ERASMUS+ projekta POJAM – Partnerstvo za jačanje održivog aktivizma mladih koji zajednički provode Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, Gong iz Zagreba, Danes je nov dan iz Slovenije i Omladinski centar CK13, financiranog iz programa Erasmus+. Dražen Hoffman (Gong) predstavio je publikaciju Priručnik za mlade aktiviste_ice i zagovaračke organizacije. Priručnik je namijenjen mladima i oni koji se bave mladima, a zanimaju ih javne politike i zagovaranje. “Radi se o općenitom vodiču, namijenjenom za sve, odnosno pledoajeu za političku participaciju”, rekao je Dražen Hoffman.

https://www.yihr.hr/system/publication/document/36/Prakticni_vodic_za_rad_s_mladima_-_hrvatski_jezik.pdf

Praktični vodič za rad s mladima: Program i metodologija, predstavila je Dorotea Strelec (YIHR). Svrha vodiča jest olakšavanje organiziranja neformalnog obrazovanja. Baziran je na radu s mladima, no može se primijeniti na rad s drugim društvenim skupinama i u organizaciji raznih događaja. Jedna od ključnih tema praktičnog vodiča je formiranje organizacijskog tima i uloge u timu. Obe publikacije su bogate interaktivnim sadržajima te korisnim primjerima. “Vodič sadrži metode upoznavanja u sklopu edukacija, odnosno igara za upoznavanje, s ciljem da se upoznavanje čim brže i zabavnije napravi”, naglasila je Dorotea Strelec.

https://www.yihr.hr/hr/predstavili-smo-publikacije-prirucnik-za-mlade-aktiviste_ice-i-zagovaracke-organizacije-i-prakticni-vodic-za-rad-s-mladima-program-i-metodologija-te-video-igricu-stop-your-government-2

Na drugom događaju predstavljena je video igrica Stop Your Government, na kojoj je radila udruga Danes je nov dan. Igrica je aktivističkog karaktera i bavi se pitanjima radničkih, reproduktivnih i okolišnih prava. Za cilj ima motiviranje mladih na aktivističko djelovanje te poticanje njihovog kritičkog promišljanja. Svoj osvrt na video igricu dao je Aleksandar Gavrilović, direktor gejmerske tvrtke. Gavrilović je objasnio odnos gejming industrije i društvenog aktivizma, istaknuvši da sve videogrice imaju barem implicitnu političku poruku. Dodao je da aktivističke videoigrice znaju biti veoma popularne, ali da se rijetko ulaže u njihovu produkciju jer se smatraju riskantnom investicijom.