FOTO:`Horvatinčić nas je zazidao u vlastiti stan´

Ivan Božičević sa svog balkona na prvom katu zgrade pokazuje zid shopping centra koji će narasti još pet katova iznad njegova stana

Autor: Maja Gujinović 6/5/2010 13:57

Dok strojevi i radnici neumorno grade mastodontski projekt ‘Cvjetni’, svaki njegov metar više, nekima je metar životnog prostora manje. Jedna od žrtava ‘problemtične investicije’ Tome Horvatinčića je i obitelj Božičević, koja je zajedno sa susjedima u zgradi na Ilici 11 imala tu nesreću da bude prvi susjed budućem shopping centru.

Naime, suprotno obećanjima predstavnika Hoto grupa kako će centar odmaknuti barem tri metra od njihove zgrade, 21. svibnja je podignut zid tik uz rub balkona, koji će ići šest katova u visinu, ostavljajući stanare ‘zazidane’ unutar svojih stanova.

– Nekada smo imali šest metara dvorišnog prostora, a oko nas su zgrade imale dva kata. Sada nam je ugrožen životni prostor, nećemo imati niti malo sunca niti zraka jer je to južna strana. Ni u kom slučaju se ne mogu s tim složiti, jer to nije po nikakvim zakonskim ni građevinskim propisima – objasnio je Ivan Božičević, stanar zgrade u Ilici 11, inače stopostotni invalid, koji u stanu na prvom katu živi s ženom i kćerkom.

Kako dodaje, još prije godinu dana predstavnici Hoto grupe obećali su stanarima tri metra odmaka od shopping centra, a iz prilloženog se vidi kako se projekt promijenio. Obratili su se na više adresa; građevinskoj inpekciji, policiji i Državnom odvjetništvu. Policija je zajedno s obitelji dva sata čekala na dolazak građevinska inspekcija, ali se nisu pojavili.

Ministarstvo Marine Dropulić tvrdi kako su obavili nadzor te kako je gradnja legalna

No, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva tvrdi kako su obavili nadzor te zaključili kako se građevinski radovi izvode u skladu sa izdanim dozvolama.

-.-Mislav Jujnović / OTV-.-– Koja je to metoda i tko stoji iza toga nije mi jasno? Kako je moguće dobiti dozvolu za nešto što je van zakona? Ne može postojati samovolja. Ako i imaju novce ne mogu nas zagraditi u bunker – dodaje Božičević.

Unatoč buci strojeva koja ne prestaje niti za praznika, a katkad traje i cijelu noć, u načelu nema ništa protiv novih investicija niti izgradnje grada.

– Nisam protiv novih investicija, ali na jedan normalan, kulturan i društveno prihvaćen način. Trebale bi se odgovorne osobe nadzirati ovakav projekt, a ne da se mijenja iz dana iz dan – rekao je Božičević izražavajući strah u buduće promjene u projektu koji bi mogli ugroziti i druge zgrade u susjedstvu.

>>> FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE