FOTO: Zagrebačkim ulicama prodefilirao Ford iz 1922. godine

Svi koji su propustili danas pogledati oldtimere, to mogu učiniti i u nedjelju, 4. lipnja, jer će biti izloženi ispred HNK od 8 do 10 sati kada starta 32. Oldtimer Rally Zagreb - Turopolje

Foto: Sarah Srdar Žiljak

32. Rally Oldtimera Zagreb – Turopolje u centru metropole okupio je vrijedna, stara vozila koja su plijenila pažnju svih uzrasta – kako najmlađih, tako i najstarijih. Posebno je atraktivan bio Fordov model T iz 1922. godine.

– Ford T iz 1922. je ujedno i najstarije vozilo koje je danas bilo izloženo. Bila su tu i dva Forda A iz ranih tridesetih godina, Nash. Najnovije vozilo je staro trideset godina i prema tome ulazi u kategoriju oldtimera – otkrio nam je predsjednik Oldtimer kluba Zagreb Radovan Marjanović Kavanagh.

Mlade zanimaju vozila koja mogu prepoznati – vozila koja su vozili njihovi roditelji, bake i djedovi.

– Često kažu: “Joooj, takav je bio kod mog oca u garaži!”. Najmlađi posjetitelji se ni takvih vozila ne sjećaju, bilo je danas i puno djece. Najstarija vozila su pak zanimljiva nama, starijima, jer smo s njima više povezani – dodaje Marjanović Kavanagh.

Dijelovi za Mercedesa iz 1923. danas se mogu pronaći na sajmovima u Njemačkoj

Održavanje oldtimera nije danas nimalo jednostavan posao. Dijelovi se traže po cijelom svijetu, a nerijetko se za njih moraju izdvojiti i poprilične svote novca.

– U Njemačkoj je nevjerojatno jak interes za oldtimere. Postoje sajmovi na kojima su izlagači oni koji proizvode dijelove za staromodna vozila. Za Mercedes iz 1923. ili 1929. godine pronaći ćete ovdje lampu, ogledalo ili bilo koji dio koji trebate. Ti dijelovi se danas i službeno proizvode, s certifikatom, i to po istoj kvaliteti koja je bila nekada standard – kaže nam naš sugovornik.

– Fićo je bio posebno popularan u Hrvatskoj, no danas je za njega nezamislivo teško pronaći dijelove. Vlasnici oldtimera su sretni kada ono što trebaju pronađu u Italiji.

Ovaj Rally vozi se u nedjelju, 4. lipnja. Start je u 10 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta gdje će vozila biti izložena od 8 sati. Stoga još uvijek stignete pogledati ponajbolje primjerke nekoć popularnih automobila koji su bili dio svakodnevice, a danas su atrakcija za sve generacije.