Ferdelji: “Novac se u Gradu troši nenamjenski, a onda ga rebalansom peglate!”

Kad gledamo kapitalna ulaganja u objekte društvene djelatnosti, vidimo da se smanjuje iznos od 312 milijuna kuna na 222 milijuna, u što ulaze škole, vrtići, muzeji i ostale institucije

Nenamjenska potrošnja gradskog novca glavna je zamjerka gradskih zastupnika koji su o prijedlogu rebalansa proračuna raspravljali na sjednici Odbora za kontrolu.

– U 12 mjesecu proračun je povećan  s vrlo jednostavim ciljem, da bi se mogle uključiti aktivnosti koje su koalicijski partneri zahtjevali. Imali smo na prošloj sjednici trošenje proračuna u prvih šest mjeseci, i vidjeli ste da se ogroman broj stavki troši nenamjenski, što je zabranjeno. Usvojen je jedan apsurd-troši se nenamjenski, a onda se rebalansom nenamjenska potrošnja pretvara u namjensku potrošnju – oštar je bio član Odbora Vladimir Ferdelji.

Kad gledamo kapitalna ulaganja u objekte društvene djelatnosti, vidimo da se smanjuje iznos od 312 milijuna kuna na 222 milijuna, u što ulaze škole, vrtići, muzeji i ostale institucije.

– Jasno je da se u izbornoj godini stavljaju projekti koji se sasvim izvjesno neće izrealizirati, i onda kad to prođe, onda se shvati da se to ne stiže,  rebalansom se smanjuju kapitalna ulaganja. Ako me netko uvjerava da je to slučjano, da nije planirano zbog izbora , ja to teško mogu prihvatiti – dodao je Tomislav Tomašević.

A ni dugotrajna i komplicirana javna nabava više ne može služiti Gradskoj upravi kao opravdanje, smatraju zastupnici.

– Nevjerojatno je da Gradski ured javne nabave, ne zna koliko traju postupci. Oni to znaju točno. Da ne znaju koliko traju ugovaranja prosječno, da ne znaju da se faktura ispostavlja kad je nešto napravljeno. Meni je to nevjerojatno. Ako nije to, onda se postavlja pitanje kvalitete ljudi koji tamo rade – zaključio je Ferdelji.

Predsjednik Odbora za kontrolu, Zvane Brumnić, dodao je kako se u rebalansu, jer dolazi na trećoj razini, ne vide i preraspodjele na koje gradonačelnik ima pravo. Svakako će rebalans probuditi zanimljivu raspravu među zastupnicima i na sjednici Gradske skupštine koju možete pratiti u programu Jabuke TV u četvrtak, 26. listopada, od 9.00 sati ujutro.