Fascinantni život Marije Braut na filmu

Tko je Marija Braut

Autor: Maja Gujinović 11/17/2009 8:39

Dokumentarni film ‘Marija hoda tiho’ o cijenjenoj hrvatskoj fotografkinji Mariji Braut premijerno će se prikazati večeras, 17. studenog, u kinu Europa u 20.30. Film redatelja Marka Stanića pokušati će otkriti tko je zapravo Marija Braut, taj dobri duh usidren u Zagrebu, koji se krije iza fotoaparata.

Malo je fotografa koji 40 godina tako zdušno bilježe mijene Zagreba kao 80-godišnja Marija Braut, učenica velikog Toše Dabca. Njezina nadasve zanimljiva biografija puna je nevjerojatnih likova i događaja, tragedija i uspjeha.

Nakon svega, ona ni danas ne odustaje od svojih rituala – svaku večer nakon šetnje gornjogradskim uličicama uz omiljeno ‘malo bijelo sa santom leda’ i dim cigarete pretresa dnevne događaje u svojim najdražim kafićima.

Film je ove godine prikazan u natjecateljskoj konkurenciji Liburnija film festivala u Ičićima te na Filmskom festivalu podunavskih zemalja u Vukovaru a ovo je njegova zagrebačka premijera.

Nakon projekcije filma, u predvorju kina ‘Europa’ otvara se izložba glavne junakinje ‘Zaustavljeni pogledi’. Riječ je o desetak portreta među kojima su Miljenko Stančić, Mila Dimitrijević, Kosta A. Radovani, Zlatko Bourek, Ivica Vidović i drugi.