Europska noć istraživača održava se i u Zagrebu

Autor: Leonarda Lujić 9/28/2014 10:31

Europska noć istraživača održava se svake godine zadnjeg petka u rujnu diljem Europe. Manifestacija je pokrenuta 2005. godine u 20 gradova u ukupno 15 zemalja i iz godine u godinu dobiva sve više na važnosti. Događanja su odabrana na temelju otvorenog i transparentnog natječaja nakon javnog poziva za prikupljanje ponuda.

– Oni su najvažniji i pokretači su ovog grada, stoga će im grad Zagreb uvijek biti na raspolaganju. Ono svojim inovacijama pomažu građanima i ovo je jedan izvrstan način da pokažu što rade i koliko su važni – izjavio je gradonačelnik Milan Bandić.

Predani istraživači podijelit će s javnošću u više od 300 gradova i 29 zemalja svoju strast za znanošću. Posjetitelje očekuju brojne aktivnosti, među ostalim, simulacija leta raketom u Rimu, kako na računalu izraditi skateboard u Poznanju ili uloga pomoćnika u otkrivanju umorstva u Bukureštu dok je u Zagrebu glavna tema promicanje znanosti pod geslom „Istraživanje za inovacije, inovacije za javnost”. Posjetitelji također mogu pogledati što se dešava iza kulisa laboratorija kojima javnost obično nema pristup, a na programu su flashmobovi, kvizovi i nagradne igre.

Javnost će imati priliku postavljati pitanja istraživačima i tako saznati baš sve o njihovu poslu.