Energetski učinkovite mjere predstavljene Samoboru

Samobor

Autor:: Grad Samobor 5/6/2010 21:32

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Predstavnici Regionalne agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) posjetili su Grad Samobor kako bi Samoborce upoznali sa svojim radom, ali i predstavili mogućnosti uključivanja Grada Samobora u postojeće i nove projekte Agencije.

Na sastanku su detektirana prioritetna područja, a koja se odnose na identifikaciju i pripremu projekata za natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te pružanje stručne podrške u projektima.

Jedan od prvih koraka koji su predloženi Gradu je pristupanje europskoj inicijativi Sporazum gradonačelnika. Početkom 2008. godine Europska komisija je pokrenula veliku inicijativu povezivanja gradonačelnika energetski osviještenih europskih gradova u trajnu mrežu s ciljem razmjene iskustava u primjeni djelotvornih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti urbanih sredina.

-.-Daily-tiger.com-.-Sporazum gradonačelnika je odgovor naprednih europskih gradova na izazove globalne promjene klime. Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnici se obvezuju na primjenu brojnih mjera energetske učinkovitosti kojima će u konačnici do 2020. godine smanjiti emisije CO2 u svom gradu za više od 20%. Sporazum je do sada potpisalo 1608 gradova iz svih dijelova Europe, dok iz Hrvatske njih 11 (Zagreb, Rijeka, Ivanić Grad, Klanjec, Ozalj, Duga Resa, Pregrada, Zaprešić, Velika Gorica, Sisak i Karlovac).

Regionalna agencija sjeverozapadne Hrvatske osnovana je od strane Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko – zagorske županije te Grada Zagreba, a uz potporu Europske komisije u sklopu programa Inteligentna Energija za Europu.

Osnovni cilj i uloga agencije jest promoviranje i poticanje regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske učinkovitosti.

Dosadašnja iskustva i rezultati opravdali su inicijativu za osnivanje Agencije i danas rade na nizu projekata.